Gott och blandat – tallrikströst

23 januari, 2023
skogtillbord-blandskålar-jan23

Gott och blandat – en tallrik svår att stå emot. Sprakande färger, olika texturer och smakerna! Alldeles, alldeles underbara. Välkommen in i köket!

Oxveckorna, aldrig behöver vi något extra som just nu. Något som överraskar, piggar upp och ger energi. Bokstavligt talat. DNs matskribent, Jens Linder, som jag verkligen uppskattar skriver i en krönika om tröstmat. Det funkar. Han menar att ”understundom är mat den bästa medicinen”. Och jag är för, men i bleka januari…jag vet inte, glass, pizza och varm choklad räcker liksom inte till.

Jag vänder mig också till maten, men väljer istället färger och krisp. Hopp om framtiden. Luther eller inte, jag får tröst. Och här kommer mina tips om blandade, matiga skålar med variation och trevliga överraskningar. Nu bygger vi tallrikar för ljusare tider.

skogtillbord-blandskålar-jan23
Färdigstrimlat och krispigt, krämiga röror och smakrika blandningar av gryn och baljväxter på vänt i kylen.
skogtillbord-blandskålar-jan23
Något ugnsrostat, dressingsting och knapriga nötter. Fixat och klart för snabba kreativa beslut.

Gott och blandat som tröstemat

1 . Grunda grönt

Späd spenat, machesallat eller annat.

2. Matig bas

Förkoka ett par, tre olika sorters gryn och frön. Exempelvis, matvete, linser och quinoa. Ungsrosta flera sorters grönsaker för att sedan blanda med gryn och frö. Håll de åtskilda på plåten och krydda eventuellt på olika sätt.

3. Mjukt och krämigt

Olika texturer behövs i din skål och en krämig röra av något slag ger variation. Enkelt är att utgå från kokta baljväxter som mixas med citrus, vitlök och kryddor. Gör gärna ett par sorter för variation olika dagar.

4. Krispigt och fräscht

Riv, strimla och skiva grönsaker i alla färger. Rotfrukter och olika varianter av kål passar säsongen. En fräsch sallad kan innehålla mer än grönsaker. Den sötsyrliga smaken av äpple eller apelsin gör stor skillnad. Bär från frysen fungerar också fint.

5. Dressing

Ett par goda dressingar. En enkel vinägrett och varför inte en salsa verde som alternativ.

6. Knaprigt på toppen

Enklast är att addera en liten näve nötter, pumpa- eller solrosfrö, men rosta dem gärna för att de ska bli extra knaspriga.

7. Lite sovel

Krön din skål med ett kokt ägg, en bit ost, ett par skivor skinka eller rökt lax. Kanske har du kvar en färsbiff från gårdagens middag? Det behövs inga mängder och egentligen inget alls. Skålen är redan en hel måltid i sig.  

Sedan är det bara att du blandar och ger efter dagskänslan. Den ena skålen på bilden ovan består av spenat , quinoasallad med linser, rostad morot och blomkål, senapsdressing, pumpahummus, sallad på rödkål, apelsin, purjo och blåbär, dressing, ägg och sojarostade nötter. Den andra av gröna blad, matvetesallad med linser, rostad paprika, sojabönsröra, rödkål, äpple, purjo, lax, krasseskott, salsa verde och rostade frön.

Den som liksom jag har mycket att stå i kan med fördel förbereda de olika delarna i skålar som står färdiga i kylen och vips blev det snabbmat. Hela veckans luncher eller middagar står redo i kylen. Bara att blanda och ge. Mig passar det finfint. Allt gott! Hälsar Kat : )

Korv med bröd - Extra allt!
Gemensam spis - plockmat att samlas kring