Pressgurka – de små, små detaljerna

25 februari, 2023
skogtillbord-pressgurka-feb23

Pressgurka – ett litet tillbehör som gör stor skillnad. Lägg några få minuter på att göra en redan bra rätt så mycket bättre. Välkommen in i köket!

De där tillbehören. De som sätter pricken över en redan bra rätt utan att utplåna den. Den lilla klicken lingonsylt till kålpuddingen, den perfekta dressingen, den friska tomatsalsan till grillat. Detaljer, men ibland är det just dem som lyfter.

Och här har vi en som hängt med i generationer, pressgurkan. En enkel liten sidekick som gör så mycket för steken, köttbullarna, stekt strömming och såklart för pannbiffarna.

Pressgurka säger en del om metoden. Man brukar lägga den under press. En variant är att salta gurkskivor och lägga under tyngd innan de hamnar i lag. En annan är att tynga ner dem direkt i lagen, men jag fuskar. Faktum är att resultatet blir jättebra också utan press

De tunna gurkskivorna blir krispiga och fina bara i mötet med med lagens ingredienser. Dessutom behåller de färgen. Smaken sitter där den ska och det går fort. En snabbinlagd gurka helt enkelt. Gjord för att ätas direkt.

Ju längre gurkan får står dessto mjukare blir den. Minst 20 min, men som sagt ge dem en halvtimma till och de mjuknar ännu mer. Och såhär går det till.

Pressgurka

½ gurka

½ dl ättika (12%)

1 dl socker

1 ½ dl vatten

1 nypa salt

½ tsk senapsfrö

1 msk persilja, fint hackad

  1. Hyvla gurkan tunt. Lägg upp i en skål.
  2. Blanda en lag av ättika, socker, salt, vatten och senapsfrö. Rör tills sockret löst sig och häll lagen över gurkan. Låt stå minst 20 minuter.
  3. Rör i persiljan och servera.

Ett perfekt helgprojet och känner du att pannbiffar blir det ultimata sällskapet så finns recept med tips om den viktiga löken vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Tunnbrödsrulle för utebruk
Klassisk råbiff - liten men naggande god