Pannbiff med lök – älskade husman

9 augusti, 2021
skogtillbord-pannbiff-aug21

Pannbiff med lök – en pärla i husmanregistret. Inga konstigheter, men tillagad med omsorg en riktig festrätt. Välkommen in i köket!

En av sommarens favoriter. I alla fall för mig. Såhär doftade köket i sommarhuset på ön. Där fanns lusten att vänta ut löken tills den fick den där speciella glansigt brynta ytan. Den som bara tillräckligt med tid kan åstadkomma.

Och det är löken som gör den stora skillnaden. Fast visst spelar biffarna roll de också.

Jag använder färskmixat bröd eftersom jag tycker ströbröd blir stabbigt. Mjölk eller gräddmjölk om färsen är mager. Kryddningen är enkel, peppar och salt, men jag är generös med pepparkvarnen som är fylld av svarta korn.

skogtillbord-pannbiff-aug21
Det som gör skillnad mellan pannbiff och pannbiff är löken. Den behöver tid, omsorg, smör och en liten gnutta socker.

Oftast gör jag fyra, eller fem rejäla biffar på ½ kg färs. Efter att de fått färg i pannan på spisen åker de in i ugnen för att nå en innertemperatur på 70 grader. Helt genomstekta, men fortfarande saftiga.

Bästa tipset för riktigt bra lök är relativt låg värme, lång tid, lite salt och en nypa socker. Nu till verket.

Pannbiff med lök

4 personer

  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • 1 liten gul lök
  • 3 skivor vitt formbröd
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • svartpeppar
  • salt

Stekt lök med sky

  • 3 – 4 gula lökar
  • salt
  • 1 nypa socker
  • smör
  • ½ msk koncentrerad kalvfond
  • 2 – 3 msk vatten

Gör såhär

  1. Hacka löken till färsen mycket fint. Stek den i rapsolja på medelvärme till fin färg. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 100 grader. Mixa brödskivorna till smulor. Blanda med mjölk, ägg, svartpeppar och låt stå några minuter innan allt blandas med den stekta löken och färsen. Blanda inte för mycket, färsen ska bara precis gå ihop.
  3. Forma fyra pannbiffar, eller fler, och stek till fin färg på båda sidor. Sätt in i ugnen för att biffarna ska gå klart i lugn och ro.
  4. Halvera lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek på låg-medelvärme i rapsolja. Lägg i löken och låt den ligga ifred några minuter. Vänd den varsamt, salta lätt och lämna den ytterligare några minuter. Gör om proceduren ett par gånger. Strö över en nypa socker och klicka i lite smör men rör inte utan låt den puttra på.
  5. När löken mjuknat och fått fin färg läggs den upp på biffarna. Vispa ur pannan med lite vatten, kalvfond och avsluta eventuellt med ännu en klick smör. Häll skyn runt biffarna.

Till detta serverar jag salt- eller pressgurka. Pressgurka gör du snabbt och enkelt med ½ – ¾ finskivad gurka, ½ dl ättika, 1 dl socker, 1 ½ dl vatten plus lite salt. Blanda lagen och lägg i gurkan som får ligga minst 15 min gärna längre. Blanda eventuellt i lite riktigt finhackad persilja.

Och när vi nu ändå är inne på husmanspåret kanske du vill kika på en frasigt stekt strömmingsklassiker som finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Confiterade tomater - en smakexplosion
Vinbär - syltens lilla svarta