Vinbär – syltens lilla svarta

4 augusti, 2021
Kategori:
skogtillbord-vinbär- sylt-aug21

Svarta vinbär – jag plockar hink efter hink. Och vet att det går åt. Årets syltkok är igång. Välkommen in i köket!

Det här är en favorit i repris. Passar till gröt, i yoghurt, på rostad macka, till köttbullar, till en ostbricka eller viltstek. Jag har två syltvarianter på gång, en där jag blandar med blåbär och en där de svarta vinbären är ensam stjärna.

Vinbär i sylt- två topptips

Svarta vinbär och blåbär är en kombination jag först tvekade inför, men de matchar verkligen varandra till perfektion. Det är smaker som lämnar den andra utrymme samtidigt som båda tillåts briljera. Skogen och högsommarens trädgård blir ett. Vill du testa så finns recept på min blåbärs- och svartvinbärssylt i inlägget här.

Det andra receptet är skapat av en legendarisk matskribent, Hiram. Verksam i Svenska Dagbladet under många år. Lysande skribent, underbar tecknare och ja, den som inte vet ska genast försöka få tag på någon av hennes kokböcker. Ni har verkligen något att se fram mot. Många av hennes recept har blivit klassiker och ett är just sylten med svarta vinbär. Receptet finns vid länken här.

Jag tar min hink och kör en plockvända till. Sen blir det poddlyssning och syltkok. Bra kombo. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pannbiff med lök - älskade husman
Inlagd gurka - tre varianter