Picklad rödlök – så gör du
Picklad rödlök – ett tillbehör som passar till mycket. Smakerna är välkända: sött, syrligt och lökigt. Vi gör den i riktigt rejäla omgångar och burken plockas fram ofta. Ett av sommarens bästa tillbehör. Välkommen in i köket!
Picklad? Varför inte kalla den för inlagd? Tja, visst kan man tycka att det är ett onödigt inlån av ett ord som redan finns, men det har blivit så vanligt att det säger minst lika mycket som inlagd och något direkt nylån är det inte. Jag hittar ”pickels” i Svensk etymologisk ordbok från 1922. Så picklad får det bli.
Visst har den hängt med ett tag, den picklade rödlöken. Först ut som tillbehör till hamburgare och så satte den fart och fick spridning. Det hamnar picklad rödlök på tallrikar i många sammanhang. Och på mackor.
Kan användas lite på samma sätt som en gammaldags inlagd gurka tycker jag, fast med mera smak. Jag gillar att servera den i sammanhang med majonnäs och jag kan varmt rekommendera pepparrot till.
Vill du titta på ett par av mina inlägg där picklad rödlök finns med så kan jag rekommendera den här biffmackan som bjuder på två sorters lök, eller inlägget med äggburgare. En innovation och ett perfekt alternativ till kött.
Man kan pickla lök både med kall och varm lag. Lagen är för övrigt den klassiska som kallas 1-2-3. Praktiskt med ett namn som också är ett recept. Siffrorna står för 1 del ättika (12%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
I det här receptet kokar jag upp lagen och lägger i löken. Detta för att höja hållbarheten ett extra snäpp. Både ättika och socker har en konserverande verkan som förstärks med värme. Min stora burk håller minst ett par månader i kylen. Praktiskt att göra en stor sats på en gång. Perfekt till grillat och till picknicmackor.
Mycket enkelt att göra och såhär går det till:
Picklad rödlök
- 6 rödlökar
- 2 dl ättika, 12 %
- 4 dl socker
- 6 dl vatten
- Skala och skiva löken tunt. Koka upp ingredienserna till lagen och lägg i löken. Så fort det kokar upp igen är det klart.
- Häll genast upp i väl rengjord glasburk. Locket på och så kan löken svalna när burken står upp och ner. Då tar den heta lagen hand om eventuella mikrober som följt med in.
- Förvara i kyl så håller den över hela sommaren.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer