Pumpa på tre sätt
Pumpa på tre sätt – variation på ett tema. En imponerande, höstvacker tallrik med enklaste receptet. Jag lovar. Välkommen in i köket!
Lamm eller vilt kanske. Vackert skurna racks eller en mör skiva rostbiff. Eller varför inte färsbiffar! Och till det en variation på pumpa, så ser min grundidé ut. Perfekt till höstiga helger i antågande.
Mitt förhållande till pumpa är gott. Jag gillar sötman och jag gillar att den är så enkel att tillaga. Allra bäst är min egenodlade butternut som går under sortnamnet Waltham.
När jag öppnade en häromdagen doftade köket fruktigt, lite som melon. Och färgen! Sinnebilden av orange och mycket vacker.
Jag tillagade den på tre sätt och tanken är att de olika varianterna ska hamna på samma tallrik. För att det är så kul att presentera vad man kan åstadkomma med en och samma grönsak. För avancerat kan man tycka, men det här är garanterat enkelt.
På bilden är pumpan köttbitens enda tillbehör, men jag tänker mig att något med kål har en given plats på tallriken. Mitt tips är hastigt förvälld, ugnsrostad brysselkål eller savoykål. Kålens milda beska blir perfekt till den söta pumpan.
Jag tänker beskriva det hela precis så slarvigt som det är. Måtten är mycket ungefärliga. Det är bara att köra.
Pumpa på tre sätt
4 personer
- 1 butternut, cirka 1 ½ kg
- Dela pumpan mitt itu på längden. Skala den och gröp ur kärnorna. Räkna ungefär med 300 g till den picklade delen och 600 g vardera till rostad och kräm. Men vill du fördela på annat sätt så går det alldeles utmärkt.
Picklad pumpa
- cirka 300 g butternutpumpa
Lag
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- ½ tsk salt
- 1 kanelstång
- 1 bit färsk ingefära
- 4 kryddnejlikor
- Skiva pumpan supertunt med en mandolin eller en osthyvel.
- Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och lägg i pumpaskivorna. Låt småputtra 5 minuter, eller lite mindre. Pumpan ska ha kvar krispet. Ta av och låt svalna.
Rostad pumpa
- cirka 1200 g butternutpumpa
- olivolja
- salt
- rosmarin
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär pumpan i tärningar. Lägg på en plåt, ringla över olja, salta och vänd runt. Strö eventuellt över lite rosmarin.
- Rosta i ugn tills bitarna får fin färg och är helt mjuka.
- Ta undan så mycket som du vill servera som tärningar, resten mixas till len pumpakräm.
Pumpakräm
- cirka 600 g ugnsrostad pumpa
- 2 – 3 msk crème fraiche
- 25 g smör
- salt
- Lägg de rostade pumpatärningarna i en mixer, eller ännu hellre i en blender. Klicka i crème fraiche, smör och salt. Kör till len kräm, smaka av sältan.
- En variant på pumpakrämen är att använda grädde istället för crème fraiche. Värm den och smält en näve lagrad ost i innan du kör den med pumpan, lite smör och salt i blendern.
Jag serverar lammracks till. Och en kraftfull skysås. Här kommer ett snabbrecept: Skiva 3 skalade vitlöksklyftor. Stek lätt i en kastrull tillsammans med 1 msk tomatpuré och en generös nypa svartpeppar. Tillsätt 1 msk balsamvinäger, 1 ½ msk koncentrerad kalvfond och 1 dl vatten. Sjud ihop några minuter till hög smak. Några msk som en spegel under racksen. Himmelriket!
Vill du kika på fler pumparecept så har du en liten kavalkad med pumpapasta, soppa och annat gott i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer