Råraka med gulbetor – gyllengul och frasig

26 augusti, 2020
skogtillbord-råraka-gulbetor-aug20

Råraka med gulbetor – riktig husman fast ändå inte alls. Frasigt, ljuvligt och riktigt knallgult mitt i skördetiden. Välkommen in i köket!

Råraka ja, om man nu ska vara petnoga, vad pratar vi om här? Jag slår upp Tore Wretmans klassiker Svensk Husmanskost och han säger: inget mjöl, bara ägg och salt – och så potatis förstås. Inte ett ord om betor såklart, men jag lånar råraksidén och bygger helt enkelt vidare.

Betor i råraka känns inte som ett oförlåtligt övertramp. De ger mer smak och färg åt ett redan vinnande koncept och de skördas samtidigt. Potatis och betor sida vid sida.

Gulbetor är mildare än de röda. De jordiga tonerna är mindre påtagliga, men röda funkar också fint till råraka. Det jordiga kommer från ämnet geosmin som dämpas i kombination med något syrligt. Jag föreslår snabbsyltade vinbär, som för övrigt är en av betornas allra bästa smakkamrater.

Råraka med gulbetor och snabbsyltade vinbär

4 personer

  • 400 g gulbetor
  • 400 g potatis
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt

Snabbsyltade vinbär

  • 3 dl svarta vinbär
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten

Tillbehör

  • tjock yoghurt, gärna rysk som är mild i smaken

Gör såhär

  1. Börja med de snabbsyltade vinbären. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka sakta några minuter. Smaka av, kanske behövs lite extra sötma.
  2. Skala betor och potatis. Riv grovt, lägg i en skål och blanda med lätt uppvispat ägg och salt.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka i smeten. De färdiga rårakorna ska bli något större än plättar. Stek frasigt gyllenbruna på båda sidor och servera genast med vinbär och en klick yoghurt.

Vill du kika på ett recept med en råraka i original så finns det i inlägget här. Där kan du också läsa om twisten som presenterades i tv-serien Vår tid är nu. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kronärtskocka - bästa tipsen
Zucchiniomelett i ugn - på "Slösas" vis