Ribollita och bönbrownie – baljväxtfokus

20 oktober, 2019
skogtillbord-ribollita-bönbrownie-baljväxter-okt19

Ropen skalla! Vi ska definitivt äta mer grönt, och grönt kan lika gärna vara svart eller vitt. Här serveras soppa och kaka med bönor i fokus. Värmande Ribollita med vita bönor och en ljuvlig chokladbrownie med svarta bönor i smeten. Välkommen in i köket!

Jag skulle aldrig äta bara för miljön. Eller bara för nyttan. Mat ska smaka bra. Punkt. Tur att man inte behöver välja. Kombinationen miljö, nytta och gott är inte svår. Dessutom är ingen av oss är ensamma.

Överallt utforskar duktiga matlagare gamla och nya vägar för att hitta bra alternativ. Det är bara att hänga på och baljväxter är ett av de livsmedel som fått ett nytt spännande liv. De har allt.

Minns ni den pedagogiska tallriksmodellen? Livsmedelsverkets tydliga bild av hur en välbalanserad portion ska se ut. Indelningen görs i tre delar: protein, kolhydrater och grönsaker. Och hör här – Baljväxter är det enda livsmedlet som passar i alla tre delarna.

Det är absolut svårare att tänka om än att äta. En kaka med svarta bönor som huvudingrediens får säkert många att rygga, men jag lovar. Säger du inget så reagerar ingen annat än med: Kan jag ta en bit till?! Sedan blir de glatt överraskade av den udda ingrediensen.

Bara för att vi är vana att baka på mjöl betyder det inte att alternativ saknas. Mycket nytt är på gång i bönans sfär, men det finns redan hur mycket som helst att plocka upp och återupptäcka.

Ribollita är ingen nyhet. Värmande, mättande och tröstande soppklassiker från Toscana. Mycket smak och en perfekt, efter-höstpromenaden-middag. Min tanke är att vi kör en middag med bönan i fokus. Soppa och kaka. Vita och svarta bönor rakt genom hela menyn. Receptet på min bönbrownie hittar ni genom att klicka på den här länken och soppan kommer här.

Ribollita

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • 8 dl vatten
  • 2 msk vego- eller kycklingfond
  • 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • 300 g kål, svart-, savoy- eller brysselkål
  • 1 förpackning vita bönor, 400 g
  • ½ tsk timjan
  • 140 g tärnat bacon
  • svartpeppar

Tillbehör

  • 1 ½ dl riven, smakrik ost
  • surdegsbröd

Gör såhär

  1. Hacka lök och vitlök. Tärna morot och selleri. Hetta upp olja i en gryta och stek varsamt i 10 min. Häll på vatten, fond och eventuellt vin. Lägg på ett lock och låt koka upp.
  2. Ansa kålen och dela i bitar. Skölj bönorna. Lägg kål, bönor och timjan i grytan. Låt småkoka 15 minuter. Under tiden steker du baconet.
  3. Servera soppan i tallrikar med bacon strödd över. Sprinkla på riven ost ta ett par drag på pepparkvarnen över tallriken. Gott bröd till.

Och så har vi frågan om nyttigt. Alltid knepig, men här finns det belägg. Baljväxtakademien delar många spännande och seriösa artiklar som du hittar vid länken här. Läs och lär. Allt gott Kat : )

Krämig potatisgratäng - gräddig, ostig, underbar
Viltköttbullar med kantarellsås