Shakshuka – värmande vego
Shakshuka – frukosträtt i Mellanöstern och Nordafrika, men varför begränsa sig? Det här äter jag gärna när- och varsomhelst. Välkommen in i köket!
Nu är det sista rycket. Växthusen ska såptvättas och allt plockas av. Det är höst och komposten är snart knökfull av sommarens plantor. Aubergine, paprika, tomater, chili och squash har gjort sitt för i år. Och de har banne mig gjort det bra.
Inte en dag har gått utan att jag skattat plantorna på solmogna, färgsprakande juveler. Vi har ätit oss mätta på det bästa man kan önska sig. Men nu är det slut.
Frysen är laddad och i köket står stora fat med årets sista skörd. Den ska användas med omsorg och idag blir det frukost till middag.
Shakshuka – mustigt, vegetariskt
4 personer
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 medelstark chili
- 1 aubergine
- 1 paprika, röd eller gul
- 1 liten squash
- 750 g körsbärstomater
- ½ tsk spiskummin
- salt
- svartpeppar
- 4 ägg
- hackad persilja
- Finhacka lök och vitlök. Hacka också chilifrukten fint. Smaka eventuellt en liten bit för att avgöra styrkan.
- Skär aubergine, paprika och squash i tärningar. Halvera tomaterna.
- Fräs lök och vitlök i olja. Rör i chili, aubergine, paprika och squash. Fräs på medelvärme några minuter innan tomaterna får följa med. Krydda med spiskummin, salt och peppar innan röran får koka ihop till hög smak.
- Gör fyra gropar i röran för äggen och knäck i dem. Låt stå kvar på plattan tills äggen fått önskad konsistens. Strö persilja över och servera grönsaksröran med gott bröd.
Ofta äter vi Shakshuka precis såhär, men den som vill göra tillägg kan tänka oliver och någon smulad ost typ feta eller den mildare salladsosten.
Ratatouille är en fransk grönsaksröra med i princip samma grundgrönsaker. Är du nyfiken på den så kika på receptet här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer