Morotsrecept efter storskörd

28 september, 2022
skogtillbord-morotsrecept-sept22

Morotsrecept för årets storskörd. Förra året katastrof, inte en morot utan att morotsflugan varit där på kalas. I år festar vi själva! Välkommen in i köket!

Morotsrecept – så många varianter på rotfrukten som lever i skuggan av allt som kan kallas glamour. För visst har den ett tveksamt rykte som vardaglig och trist. En måstegrönsak som de flesta i och för sig gillar, men som kommer kokt vid sidan av ärtorna. Jag hör inga jubel.

Men jag har några tips som kanske kan ändra på den saken. Först har vi den citron- och honungsrostade varianten. Lätt karamelliserade med en fin sälta, en doft av citron, salt förstås och rosmarin kanske. Inte mycket mer jobb än att sätta på ugnen och skala morötterna. Receptet hittar du här.

Marmelad och morötter? Visst funkar det med ett citrontillägg blir det en lätt syrlig, knallorange och underbar marmelad. Dessutom en snackis runt helgfrukosten. Recept vid länken här.

Och fritters! Frasiga, vackra med en lätt halloumisälta till den söta rotfruktstonen. Perfekt! Recept i inlägget här.

Och till dig som vill mjölksyra eller fermentera har jag dels ett tips om rivna morötter här och ett annat där jag syrar hela morötter här.

Morötter är för övrigt en av våra allra billigaste grönsaker och ett av få livsmedel landet är självförsörjande på. Bra skäl att kika på deras potential i köket alltså. Allt gott! Hälsar Kat : )

Shakshuka - värmande vego
Gös i gott kantarellsällskap