Gös i gott kantarellsällskap

23 september, 2022
skogtillbord-gös-kantareller-stomp-sept22

Kantarell- och dillstomp – Det perfekta sättet att ta hand om potatis nu innan den kan mosas. Och så gott! Välkommen in i köket!

Potatis! Råvaran som ställer upp på allt. Som fogar sig och stoltserar i rätt efter rätt. Tänk rösti, råraka, kroppkaka, gnocchi, gratäng, kronans kaka och så vidare.

Riktigt fin potatispuré absolut, men inte såhär års. Här fogar den sig inte. Innan den lagrats ett tag blir moset klistrigt och vad gör då den som längtar efter mosets mjuka struktur? Det får bli stomp. Inte samma sak, men liknande.

Ångande het kokt potatis krossas grovt tillsammans med grädde, crème fraiche eller varför inte olivolja. Vi vill åt det mjuka som samsas med andra smaker.

Jag smaksätter oftast mitt stomp med kryddor eller annat som passar rätten i övrigt. Kolla vid länken på ett senaps- och pepparrotsstomp perfekt till korv eller färsbiffar.

Idag blir det gös till middag och jag plockar fram kantareller och dill som perfekt sällskap.

Höstig syra kommer med picklade gulbetor. Det receptet hittar du vid länken här.

skogtillbord-gös-kantareller-stomp-sept22
Nu kryper frostnätterna närmare och betorna ska upp. Varför inte prova att pickla en omgång riktigt tunt skivade.

Till verket!

Gös med kantarell- och dillstomp

4 personer

  • 800 g skinnfri gös- eller abborrfilé
  • 2 skivor vitt formbröd
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • salt

Kantarellstomp

  • 600 g potatis
  • 200 g kantareller
  • 1 knippa dill
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 ½ msk smör
  • 1 ½ dl riven lagrad ost
  • salt
  • svartpeppar
  1. Känn med fingret efter benraden som sitter mitt i gösfilén. Skär ett snitt på var sida om benen och lyft bort dem. Filén får formen av en byxa och är nu helt benfri.
  2. Mixa brödskivorna till fina smulor. Häll upp mjölet på ett fat och vispa upp ägget på ett annat. Salta filéerna och vänd dem i mjölet, sedan i ägget och till sist i brödsmulorna. De ska vara helt täckta av ett tunt lager.
  3. Hetta upp smör i en panna och stek gösfiléerna på medelvärme till fin färg.
  4. Koka potatisen. Rensa, dela och stek kantarellerna i smör. Hacka dillen.
  5. Häll av potatisen och krossa den till ett grovt mos med en gaffel. Häll på de stekta kantarellerna, dill, crème fraiche, smör och ost. Rör hastigt om och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera gösen med kantarellstompet och picklade gulbetor.

Den som inte kan lägga beslag på gösfilé tar någon annan fisk. Panerad torsk, abborre eller varför inte göra det riktigt enkelt och köra på en bit varmrökt lax. Allt gott! Hälsar Kat : )

Morotsrecept efter storskörd
Äppelfavoriter - mina tre måsten