Äppelfavoriter – mina tre måsten

20 september, 2022
skogtillbord-äppelfavoriter-sept22

Äppelfavoriter – säkra kort att hålla hårt i år efter år. Äppelsmör, knäckig äppelpaj och en outstanding äppelmazarinkaka. Välkommen in i köket!

Samma sak varje år i september. Det ligger en frisk, söt doft av äpple över den lilla staden. Träden dignar på nästan varenda tomt och under dem ett täcke av fallfrukt. Äppelträdsdrömmen som spirade när träden sattes har liksom förändrats till ett gissel. Vad gör man med all frukt?

De flesta delar villigt med sig och jag har säkrat mina bästa äppelrecept. Först blir det äppelsmör. Alltså ni måste testa detta. Ett superkoncentrerat äppelmos med en len helt ljuvlig konsistens och en fantastisk, rik smak. Något smör ingår inte och namnet…ja, kanske syftar på konsistensen?

Färgen är mycket speciell och äppelsmöret har givit namn åt en speciell färg i USA. Googla appelbutter så förstår ni vad jag menar. Receptet hittar du vid länken här.

Och så har vi äppelpajen, den oemotståndligt knäckiga. Med en kula vaniljglass eller en snabbt ihopvispad, kall vaniljsås. Recept på pajen finns här och såsen, eller råkrämen som den kallas hittar du här.

Till sist en vacker skapelse med mazarinbotten. Man känner sig som en konditor av rang när kakan ställs på bordet. Ett mästerverk i smak och utseende. Prova genast och receptet finns här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Gös i gott kantarellsällskap
Kycklinglårfilé med cidersky