Snickers-Bounty som nyttigt julgodis
”Sjukt gott!”, jublar barnen. Och jag håller så mycket med. Ni vet när det söta möter en gnutta salt. När smakerna sitter som en smäck. Lägg till detta att ingredienserna passerar som nyttiga. Jordnötssmör, kokos, dadlar och håll i er nu, vita bönor! Välkommen in i köket!
Jag har sett det här och där, söta recept med bönor. Och till slut var jag tvungen att testa själv. Och vet ni, det här är en…! Ja, det är galet bra! Konsistensen blir mjukt kolaaktig, ungefär som fudge. Och jag lovar, absolut ingen kan gissa att det är bönor inblandade. Det låter helskumt men är verkligen helt fantastiskt. Ni bara måste prova.
Vi är så inkörda på vad olika råvaror ska användas till. Bönor är grytmat, men varför? De har en neutral smak och en härligt mjuk konsistens. Ja, den som vågar testa kommer att bli överraskad.
Ok, ni har förstått att mitt julgodistema är sockerfritt, eller vitt-socker-fritt. Sött är det hursomhelst, men sötman kommer från dadlar som ger en både smak och konsistens som är härligt kolaaktig.
Undantaget från sockerfritt finns i chokladen på toppen, men det är marginellt. Det är 80 g mörk choklad till 20 bitar, 4 gram per bit. Jag kan leva med det, men känns det fel så finns det såklart sockerfri choklad.
Och förresten är jag inte alls extremt noga utan tycker mest att det är kul med utmaningen att hitta nya varianter på sötsakerna. Kanske lite bättre på olika sätt, men i fokus finns smakerna. Det ska vara gott. Och gärna snyggt.
Okej, idag funderade jag på favoritgodis med julkänsla. Nötter är fantastiskt, och kokos är fint, och choklad, och kola, och så fick det bli. En sorts Snickers-Bounty som nyttigt julgodis.
Chokladen var ett litet bekymmer eftersom den är svår att skära fint när den blir kall. Därför täckte jag med ett lager ischoklad som är mjuk och lättskuren. Dessutom fastnar toppingen och håller sig där den ska.
Ja mina vänner nu är det bara att köra. Och vet ni, vi slipper trasslet med exakta temperaturen och brännrisk. Plocka fram matberedaren så är det klart på bara några minuter. Jag är så nöjd!
Snickers-Bounty som nyttigt julgodis (20-24 st)
- 2 ½ dl kokta vita bönor, 1 burk
- 8 färska dadlar
- 1 dl ekologiskt jordnötssmör, utan socker, gärna med bitar
- ½ dl kokos
- (½ dl salta jordnötter)
Topping
- 80 g mörk choklad
- 40 g kallpressad kokosolja, stel i rumstemperatur
- ¾ dl grovhackade (ev. extrarostade) salta jordnötter
- ¾ dl riven kokos (ev rostad)
Gör såhär
- Plocka fram matberedaren. Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj lite slarvigt. Det gör ingenting om lite av spadet sitter kvar på bönorna. Låt rinna av noga.
- Kärna ur dadlarna och lägg dem i beredaren tillsammans bönorna, jordnötssmöret och kokosen. Kör igång beredaren och fortsätt tills smeten är jämn och seg. Det tar bara en kort stund, men den måste få chansen att verkligen gå ihop. Vill du kan du slänga i en näve jordnötter på slutet för att få lite crunch.
- Smörj ett bakplåts- eller smörgåspapper med ett par droppar neutral olja. Lägg upp smeten och forma den med rena fingrar eller en palett till en passande form. Jag körde på rektangel. Men du kanske har en bättre idé.
- Lägg in i frysen medans du förbereder topping.
- Hacka chokladen och lägg den tillsammans med kokosolja i en skål. Smält över ett vattenbad. Säkert funkar mikro, men jag är landets enda medborgare som ingen har så ni vet bättre. Smeten ska vara helt slät. Sätt in i kylen så att den får stelna till en aning simmigare konsistens. Jag lät den stå 15 minuter.
- Vill du ha toppingens kokos och jordnötter extra rostade är det dags nu. Värm upp en ren, torr panna och rosta försiktigt. Var för sig eller tillsammans. Du bestämmer, men jag tyckte det blev fint och gott med två sorter.
- Ta ut den lätt stelnade smeten från frysen. Skär eventuellt i bitar. Du kan kika på bilderna hur jag gjorde. Häll på chokladen så att den täcker och strö på kokos och jordnötter.
- Ställ i kylen för att stelna. Provsmaka. Provsmaka igen!
Det blev en lång beskrivning av ett superenkelt recept. För det här är verkligen lättfixat.
Är ni sugna på mer julgodis så finns ett annat recept på ”nyttiga” sötsaker här. Juligt så det förslår och mycket gott!
Och till dig som får en minut över i juletider säger jag välkommen att ställa en fråga eller att dela ett tips i en kommentar. Jag finns här och svarar pronto! Hälsar Kat : )
0 kommentarer