Soffritto – basen som sätter smak
Soffritto – basen till de mustiga grytorna, till sopporna och såserna. Vi tittar på grönsaksgrunden som sätter smakerna. Välkommen in i köket!
Lök, morot och selleri där har ni de hemliga ingredienserna som verkligen gör skillnad. Tanken om en blandning av grönsaker som lägger grunden till olika rätter finns i många länder. Under olika namn och med skillnader i val av råvara. Det kan ingå tomat, paprika, vitlök, chili eller något annat, men avsikten är att bygga en smakbas.
Soffritto – gör såhär
Jag använder oftast den italienska varianten, soffritton, ibland med vitlök som tillägg. Själva processen är enkel. Ungefär lika delar lök, morot och stjälk- eller rotselleri skärs i mycket små tärningar. Sedan ska blandningen svettas i panna eller gryta länge. Jättelänge. Det ska inte ta färg bara ligga där och gona sig i värmen.
Smakerna koncentreras och blandas till en mustig grundplåt innan rättens andra ingredienser läggs till.
Prova att grunda med soffritto nästa gång du gör köttfärssås eller en gryta. Soppa och såser vinner också på en soffrittogrund. Har du en blender kan de frästa grönsakerna med fördel mixas helt slät i såsen som en naturlig buljongtärning och redning på samma gång.
Vill du kika på några recept där soffritto, eller snarlika varianter, ingår så kan du kika på en älggryta vid länken här. En kycklingrätt inspirerad av grytan ossobucco finns här. En vegetarisk chili hittar du här och en underbar fisksoppa/gryta ligger redo om du klickar här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer