Stekt inlagd lax till påskbuffén
Snart påsk och såklart blir det påskbord. Och såklart blir det fisk. Sill och lax. Men jag möts av klagosång. Sill är för silligt och gravad lax för rå. Inga problem jag har en räddningsrätt för kräsna ungar. Stekt inlagd lax blir en succé. Och inte bara hos barnen. Välkommen in i köket!
Jag tycker att det är så roligt med de här mathelgerna. Stress tycker någon, men mitt tips är att göra några få riktigt goda grejer istället för an massa måsten som sedan blir restmat i en evighet.
Jag har till exempel två laxrätter. Jo, det blir gravad lax. Sorry kids, men vi är faktisk flera runt bordet. Och sedan har jag en ny bufférätt som friar till barnen. Jag tänkte stekt inlagd lax för att: lax inte innebär protester, för att laxfilé är inställsamt benfritt, för att stekt ger tummen upp, för att inläggningslag har blivit en del av mångas vardag med den picklade löken. Lagen är typ densamma.
En majonnäs blir det också. Ni vet den där 15-sekunders mixervarianten, men den blir vårigt grön av dill. Vill du testa den rödbetsgravade (syns i bildgalleriet) som alternativ så finns receptet i inlägget här.
Frågan är nu hur mycket lax går det åt? Dels beror det på vilka som ska äta. Min styrketränande tonårsson äter betydligt mer än lilla lottengrannen, en späd dam på 80+, som också är inbjuden. Men på ett ungefär brukar man säga att det går åt 50-75 gram lax per person om buffén innehåller fler än 3 rätter. Jag garderar med 1 kg lax för 10 personer.
Och nu till väsentligheterna. Såhär går det till.
Stekt inlagd lax (Räcker till 10 buffégäster)
- 1 kg färsk laxfilé utan skinn
- 2 gulbetor
- 1 morot
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 4 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1 rödlök
- ½ gurka
Till servering
- några kvistar dill
- 1 liten knippa gräslök
Dillmajonnäs
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- ½ tsk salt
- 2 ½ dl rapsolja
- lite pressad citron
- 1 knippa dill
Gör såhär
- Skala gulbetor och morot. Skiva ytterst tunt.
- Häll upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i kryddpeppar och lagerblad. Koka upp så att sockret smälter. 1-2-3-lagen används ofta kallrörd, men nu vill jag att kryddorna ska ge smak och då behövs ett uppkok.
- Häll den heta lagen över betor och morot. De kommer att bli precis lagom al dente under tiden som lagen svalnar.
- Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva gurkan lite på snedden. När lagen svalnat lägger du i lök och gurka.
- Skär laxen i tärningar och salta och stek vackert gyllenbruna. Lägg upp den varma laxen i en serverimgsskål och häll lagen över. Ställ svalt minst ett par timmar före servering.
- Till majonnäsen behövs en stavmixer. Se också till att ingredienserna har samma temperatur. Knäck ägget i mixerns behållare, klicka i senap och häll på salt. I med rapsoljan och så sätter du mixern i botten på behållaren. Kör igång och dra mixern uppåt. Magi! Majjo på nolltid!
- Lägg i dillen och kör ytterligare en kort stund tills du får en grönglänsande och dilldoftande majonnäs som passar fint till den sötsyrliga sillen.
Mer påsk blir det och en del har vi redan kört. Till exempel de här
Och varför inte kika på förra årets påsksnittar.
Eller en påskig pavlova med glass och skogsbär.
Har du frågor eller idéer att dela så skriv gärna en kommentar så svarar jag pronto. Hälsar Kat : )
0 kommentarer