Syrade morötter – bakterieboost

6 september, 2019
skogtillbord-syrat-morötter-sept19

Syrade morötter är mer än bara morötter. Mer näringsrika. Mer smakrika. Och naturligt konserverade. Ett par råvaror, syrefritt och tid är ingredienserna. Välkommen in i köket!

Syrade grönsaker är trenden som fladdrade upp och som sedan hållit sig kvar i flera år. För att stanna? Absolut säger jag. Det här är för bra för att lägga ner. Dessutom är trend fel rubrik på något som finns jorden runt och har en lång historia också hos oss. Vi glömde den under en period, men nu är den tillbaka.

Den korta introduktionen lyder. Gammal konserveringsmetod med hälso- och smakfördelar. Processen går ut på att gynna goda bakterier som finns naturligt på grönsakerna för att de ska föröka sig och förbättra en redan bra råvara.

Det finns mycket spännande att läsa om syrat eller fermenterat som vidgar begreppet och släpper in andra goda mikrober som jäst och mögel. En av mina favoritmentorer i ämnet är Jenny Neikell, ”Surtanten” .

skogtillbord-syrat-morötter-sept19
Syrade morötter. Syrat, mjölksyrat eller fermenterat namn på processen där vänligt inställda mikrober får chans att konservera, smaksätta och näringsmässigt förbättra olika råvaror. Länkar till de olika recepten finns nedan.

Jag tänker inte gå in på detaljer bara nämna att processen gör olika näringsämnen i grönsakerna mer tillgängliga för oss. Det finns dessutom en nyproduktion av exempelvis B-vitamin i syrade grönsaker och så är det alla de goda bakterierna som med stor sannolikhet har fantastiska hälsofördelar. Och det här är bara axplock av mervärdet.

Det går fint att syra bara morötter, men jag tycker att det blir bättre med ett litet inslag av lök och kål. Smaken blir bättre, mer komplex, och processen kommer igång snabbare. Kanske för att de bidrar med bra bakterier och kanske för att de innehåller mycket socker. De goda bakterierna är sockerknaprare.

Till en omgång där hela satsen är på 2 kg brukar ungefär 300 g vara lök och vitkål. Syrning är en tillåtande syssla. Några få saker är viktiga.

Syrade morötter

  1. God hygien med rena burkar. Jag använder alltid glasburkar med bygellås. Perfekt eftersom burkarna inte behöver luftas. Blir trycket för högt så pyser överskottet ut. Trycket i burken ökar när bakterierna bildar kolsyra.
  2. Rätt salthalt och där brukar 1,5 procent nämnas som ett medelvärde. Det gör 30 gram på 2 kilo grönsaker.
  3. Inläggningen ska vara syrefri. Grönsakerna ska ligga under vätska. Lätt fixat med en tyngd överst i burken. Jag täcker mina grönsaker med ett kålblad, ställer en liten glasskål ovanpå och lägger i ett par stenar.
  4. Rätt temperatur. Först en vecka i 18 – 20 grader sedan är det kylen som gäller. Hur länge beror på grönsak och på preferenser, men vi talar veckor. Kål är snabbt och brukar vara fin efter 3 – 4 veckor men rödbetor kräver tålamod. Minst 2 månader tycker jag, ännu hellre längre för att få till den perfekta smaken.

Mycket snack, men nu blir det verkstad.

Syrade morötter

2 liter

  • morötter ca 1,7 kg
  • gul lök och vitkål ca 300 g
  • (den sammanlagda vikten av alla grönsakerna ska vara 2 kg)
  • 30 g salt
  • 2 tsk senapsfrö

Gör såhär

  1. Skala morötter och lök. Riv morötter, lök och kål grovt, helst med hjälp av en matberedare eftersom strimlorna blir lite grövre än på ett järn.
  2. Blanda med salt och låt stå 15 minuter. Krama och knåda rivet till det börjar släppa vätska.
  3. Fyll en tvålitersburk och tryck till med knytnäven mellan varje skopa för att trycka ut luft. Se till att vätska täcker, lägg på ett kålblad och en tyngd. Stäng locket och ställ burken i en skål som kan samla upp eventuell vätska som pyser ut.
  4. Låt stå mörkt i en temperatur runt 18 grader i en vecka. Förvara sedan i kylen och smaka av efter ett par, tre veckor. Smaken ska vara syrlig och morötterna ska dofta friskt.

Hållbarheten är minst 6 månader. Dofta, smaka och avgör. Det kan kännas otäckt att hantera bakterier, men syrning är en konserveringsmetod som slår ut elaka mikrober och generellt kan man säga att det är en mycket säker metod.

Vill du kika på fler recept med syrat så har du ett grymt bra på rödbetor här och ett på surgurka vid länken här. Och är du nyfiken på drycker som kombucha så kan du kika på det här inlägget. Bara att köra igång. Allt gott hälsar Kat : )

Zucchinipasta - krämig, doftande hösttröst
Riven inlagd gurka - Bäst i test!