Tapenadepotatis till mingelkvällen
Tapenadepotatis till vinterminglet. Jag bjuder in potatisen till en huvudroll inför trevligt småplock i väntan på julen. Välkommen in i köket!
Planen är enkel – glasen klirrar, ljusen fladdrar trivsamt, samtalet flyter och maten är av det allra lättsamma slaget. Inget krångel. Bara trevligt.
Som så ofta vänder jag mig till vännen potatisen. Två varianter med olika karaktär. Ugnsrostade i mindre bitar att dippa i goda röror. Den ena är en klassisk tapasrätt, Patatas bravas, och den andra går på ett sydfranskt tema. Till detta blir det chark, god salami och lufttorkad skinka.
Och i glasen? Kryddigt, varmt rödvin, Vin chaud. Inte riktigt så sött som glögg, men med smak av apelsin, kanel, stjärnanis och lite socker. Det här kan bli en riktigt bra novemberkväll.
Mitt recept på Patatas bravas hittar du vid länken här. Dags att gå på tapenadepotatisen och jag säger det direkt, här handlar det inte om några exakta mängder. Du kan köra lite på känn, ingen kommer protestera. 800 g är rätt lagom till 4 – 6 personer beroende på vilka de är. Gör du båda sorterna kan du minska mängden lite på båda.
Tapenadepotatis
800 g potatis
Tapenade
1 liten burk kärnfria kalamataoliver
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk kapris
1 kruka basilika
en skvätt olivolja
eventuellt lite pressad citron
Chevrèkräm
1 dl crème fraiche
50 – 75 g chèvreost
- Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och dela den i munsstora bitar. Jag skar varje i åtta delar. Sätt in och räkna med att det tar cirka 30 minuter för den att bli helt mjuk och få fin färg.
- Mixa ingredienserna till tapenaden. Smaka av och justera.
- Mixa crème fraiche och chèvre till en helt slät dippig kräm.
- Ta ut potatisen och blanda den med tapenaden. Lägg upp på fat med gafflar åt var och en vid bordet. Chévrekrämen vid bredvid i små skålar. Dippa!
Jag slår på stort och ställer dessutom fram Patatas bravas och några olika charkuterier.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer