Vaniljmunkar – steg två i skrytbaket

24 mars, 2018
Kategori:
skogtillbord-vaniljmunkar-mars18

Den är vaniljdoftande och silkeslen. Vaniljkrämen som uppgraderar mina munkar till vaniljmunkar. Låter det avancerat? Inte alls, kan jag så kan alla. Välkommen in i köket!

Har jag månne blivit bättre på att baka? Kan vara så och jag har faktiskt en aning om varför. Det handlar en del om ordning och reda. Bakning passar inte för en näve här och en lite slarvig nypa där. Så som jag brukar köra. Bak och framförallt socker vill ha det exakt.

Eftersom jag tror att vi är fler mindre lyckade bagare så delar jag här saker som helt klart påverkar resultatet mer än jag trott. Vad-ska-man-tänka-på-tips helt enkelt.

I förra inlägget bakade jag själva munkarna och det receptet kom med ett par viktiga upptäckter:

Volymenheter i bakat är osäkert. Ta det här exemplet: Munkreceptet innehåller 125 gram äggula som visade sig variera mellan 6 – 8 stycken. Därför råder jag: skaffa en bra våg för att följa vikten. Det gör skillnad!

Förutom att vara viktnoga kräver bakning, och en hel del annan matlagning, en exakt temperatur. Munkar ska friteras i 180 grader och hur vet man när det är utan en termometer? Man kan göra test med brödbitar, men en bra termometer är verkligen en god investering.

Nå, nu tar vi munkarna till nästa nivå. Det ska bli vaniljmunkar och till det behövs en bra vaniljkräm. Inte för lös och alldeles klumpfri. Jag hade planer på att göra något innovativt, spännande att fylla munkarna med men barnen protesterade. ”Varför? Inget slår ju vaniljmunkar.” Och ja, har de sagt det så. Vaniljmunkar får det bli.

skogtillbord-vaniljmunkar-mars18
Nu fyller vi munkarna som steg två i skrytbaket. Inga innovativa idéer godtas av barnen. Det ska vara vaniljmunkar. Inget krångel. Vanilj är godast. Okej, så får det bli.
skogtillbord-vaniljmunkar-mars18
Munkar blir vaniljmunkar när de fylls med fin vaniljkräm. Inte svårt alls, sätt spetsen av en tyll i mitten av munken och tryck varsamt in krämen. Snart har du fått in snitsen på vad som är lagom mycket.

Vaniljkräm innebär att det återigen är noga med vikten. Och dessutom lite knixigt med tiden. Det ska värmas och röras och om du samtidigt ska mäta upp och inte hittar sockret och….ja just det, här krävs planering, och mina damer och herrar en ”mise en place”.

Allt ska helt enkelt finnas på plats, uppmätt och klart i skålar när du startar. Receptet ska vara noga genomläst och sedan kommer det att gå hur bra som helst.

Till verket, såhär går det till. Och hallå! Missa inte att det är två olika omgångar socker som ska i.

Vaniljkräm

  • 2 vaniljstänger
  • 500 g mjölk, 5 dl
  • 50 g socker, ca 4 msk
  • 120 g äggulor (spara vitorna)
  • 75 g socker, ca 6 msk
  • 40 g maizena, ca 4 msk
  • 50 g rumsvarmt smör

Gör såhär

  1. Skåra vaniljstängerna och skrapa ur fröna med en liten sked. Lägg både stänger och frön i en kastrull tillsammans med mjölk och första omgången socker. Koka upp och dra från plattan. Ta upp stängerna.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa i maizenan. Det ska bli en jämn klumpfri smet.
  3. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör i maizenablandningen. Rör och rör, gärna med en slickepott så att du når överallt. Det kan lätt bli klumpigt så det gäller att vara flitig. Värmen ska vara låg. Blandningen ska vara på gränsen att småputtra.
  4. När krämen tjocknat ska den hällas upp i en skål och kylas. Sätt till exempel i vattenbad. Märker du klumpar så sila den först genom en trådsil.
  5. När krämen är kallljummen ska smöret vispas i. Resultatet ska vara helt slätt och silkeslent.
  6. Krämen fungerar till olika bakverk som tårtor och bakelser eller att fylla i munkar.

Så fyller du vaniljmunkar

  1. Munkarna ska vara helt svala. Recept på munkar hittar du i receptet nedan.
  2. Sätt en tyll med relativt liten spets i en spritspåse. Fyll påsen med den helt avsvalnade vaniljkrämen. Tryck in spetsen på tyllen mitt i munken. Tryck varsamt men bestämt på spritspåsen.
  3. Här är det svårt att avgöra exakt, men det ska in en dryg matsked vaniljkräm i varje munk.

Själva munkbaket med fritering och allt hittar du i inlägget här. Och äggvitorna? Låt dem vila i en skål i kylen så tar vi tag i dem i ett marängbak nu före påsk. Recept kommer under veckan. Eller spara dem genom att frysa. De håller flera månader i frysen. Allt gott! Hälsar Kat : )

Påskstek - så lyckas du med den
Munkar - påskbakets skrytbulle