Zucchiniomelett i ugn – på ”Slösas” vis
Ugnsbakad zucchiniomelett – belöningen för beslutet att definitivt inte vänta. Jag skördar de allra minsta och ångrar mig inte en minut. Välkommen in i köket!
Spara och Slösa, är det någon som minns? Hursomhelst, en urgammal serie i Sparbankens tidning för barn om präktiga Spara som höll i stålarna och lät dem växa till sig medans hopplösa Slösa satte sprätt på alla tillgångar så fort hon fick en chans. Ni fattar vem som fick cred.
Men nu vänder vi på begreppen och hyllar Slösa mitt i zucchiniskörden. Jag axlar manteln och uppmanar er att verkligen slösa. Plocka din zucchini när de är riktigt små, smakrika och mjälla. Så mycket bättre istället för att sucka och stapla kylen full med monster.
Riktigt små finfina zucchinis är en delikatess och ofta nöjer jag mig med att skiva, steka och ringla en dressing över. En annan variant är att lägga dem i en ugnsomelett. Lätt som en plätt och middag klar på en kvart.
Till omeletten vill jag ha något smakrikt med lite sälta så ibland blir det tärnat baconströssel över och ibland serveras stekt korv i någon form.
Zucchiniomelett
4 personer
- 2 – 4 riktigt små zucchinis
- 5 ägg
- 2 msk vatten, mjölk eller grädde
- 1 riven vitlöksklyfta
- 2 msk finhackad persilja
- 1 dl finriven, smakrik ost
- salt
- svartpeppar
Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 grader. Skiva dina zucchinis i halvcentimetertjocka skivor och stek till fin färg i olja. Salta.
- Blanda ägg, vätska, vitlök, persilja, ost, salt och peppar och häll upp i en ugnsform. Lägg i zucchiniskivorna och ställ in i ugnen. Ta ut när omelettsmeten stannat efter cirka 10 minuter.
- Servera gärna en sallad med vinägrett till och som sagt något med lite sälta.
Zucchinifritters är en annan favorit och jag har ett bra recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer