Svampsoppa och blåbärsriddare

29 januari, 2016
Kategori:

Fredag och jag bjuder på torsdagsmiddag. Inte alls, Det här är en helgvariant på ett lyckat tema, soppa med något nygräddat, frasigt, lite sött. Tänker att det kan bli en lördags- eller söndagslunch kanske. Eller så sparar ni på härligheten till veckan.

Jag har ju hyllat trattkantarellen nästan skamlöst och nu är vi där igen. Så mycket smak i något så ynkligt, skrynkligt. En rejäl näve är allt som behövs till dagens svampsoppa. Doften som sprider sig i köket är förförisk. Om ögat inte hänger med i jublet så tänker jag att det kan handla en del om presentation. Hur den serveras helt enkelt. Kolla dagens bildgalleri och låt dig övertygas om att gråbrunt är helt rätt.

Skogsskördat får sätta smak på soppmiddagen. Trattkantarell och blåbär i perfekt harmoni.
Skogsskördat får sätta smak på soppmiddagen. Trattkantarell och blåbär i perfekt harmoni.

Riddarna är faktiskt inte fattiga alls utan av varianten som kallas rika och görs på vetebröd. Gott sällskap har de också av rårörda blåbär. Jag tog fram en fryst vetelängd som skivades stektes frasig och gyllenbrun på riddarvis. De fattiga gör man på skivat formbröd så det här är som utlovat en helgfin variant.

Soppa på trattkantarell (4 pers)

  • 1 stor näve torkade trattkantareller, eller ca 300 g frysta
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 dl svampspad + vatten
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 ½ dl grädde
  • peppar
  • salt
  • 1 msk finhackad persilja

Gör såhär

  1. Lägg svampen i blöt trettio minuter. Eller tina den frysta. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite smör i en kastrull och stek löken på måttlig värme.
  2. Krama ur så mycket vätska du kan ur svampen och stek den ihop med löken en liten stund.. Häll på svampspad, vatten och fond. Koka några minuter innan grädden ska ner i kastrullen.
  3. Sjud soppan tio minuter. Mixa den slät och smaka av med peppar och salt. Strö över den hackade persiljan.

 

Riddare med rårörda blåbär (4 pers)

  • Vetelängd, gärna dagsgammal, 1-2 skivor per person
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl tinade blåbär
  • ½ dl socker
  • grädde att vispa

Gör såhär

  1. Skär vetelängd i skivor. Blanda ägg, mjölk och mjöl till en klumpfri smet. Hetta upp smör i en stekpanna. Doppa brödet i smeten och stek riddarna vackert bruna och frasiga.
  2. Blanda blåbär med socker. Jag gillar att bären är lite hela så jag försöker mest röra inte mosa så mycket. Vispa grädden.
  3. Servera riddarna varma och nygräddade tillsammans med bär och vispad grädde.

Soppa och pannkakor på torsdagar. Är det en helt förlegad tradition? Vad säger ni,  gäller det fortfarande? Och förresten, äter ni soppa överhuvudtaget?

Kryddsmör blir helgens quick fix
Älgkött på europaturné