Rödlök på tre goda syrliga sätt

14 mars, 2020

Syrad rödlök är så gott men vad menas då egentligen med syra? Det finns många olika sätt att få rödlöken syrlig och självklart är det olika smak beroende på tillvägagångssätt. Du kan använda citron, vinäger, ättika att syra med och då fokuserar vi mest på smak och kanske hållbarhet. Vill du dessutom få till levande…

Läs mer

Nyttig och god solskenssallad

25 december, 2019

Vill du prova en vitkålsallad som är långt ifrån pizzasalladens värld? Då ska du prova Solskenssalladen som främst består av vitkål, ingefära och purjolök samt lite kryddor i dressingen. Kål som huvudingrediens i en sallad är både ekonomiskt smart men också bra för tarmen. Det är också trevligt att använda vitkålen i en sallad och…

Läs mer

Picklade champinjoner – vegetarisk ”sill”

22 december, 2019

Favoriter Sillen är utan tvekan favoritmaten på julbordet om du frågar mig. Jag gillar det där söta och syrliga tillsammans och alla olika variationer du kan skapa med sill. I år ska jag även prova picklade champinjoner som också skulle kunna gå under namnet vegetarisk sill men jag tycker nog att picklat funkar bra. Du…

Läs mer

Min favorit Kimchi – enkel och god, så gör du!

24 november, 2019

Ha-begär Kimchi är gott och kan användas till nästan allt. Jag skulle nog påstå att kimchi är beroende framkallande och man kan få svåra ”cravings” om man gör ett kimchi-uppehåll. Förutom att det är gott så är det också nyttigt precis som våra nordiska mjölksyrade grönsaker. Man får bra matsmältning och massor av god probiotika,…

Läs mer

Frysta tomater på tre smarta sätt

11 november, 2019

Tomater i överflöd Det är så himla roligt när det finns ett överflöd av tomater och man kan göra många goda inläggningar och så sist men inte minst även frysa in tomater till vinterns goda grytor och pastasåser. Eller vad man nu önskar spara sina tomater till. Att göra egen ketchup eller egen tomatpure är…

Läs mer

Ljummen tomatsallad – en favorit på bordet!

10 november, 2019

Åh, nu ska ni få prova min absoluta favorit-tomat-sallad som är ljummen och smakrik, en ren smakexplosion i gommen. Bara jag tänker på den så börjar det vattnas i munnen och jag drömmer om goda ostar, glada vänners tillrop och många skratt. Det är något magiskt över den! Du kan välja olika sorters tomater till…

Läs mer

Bondjäntans tomatdryck

12 oktober, 2019

Bondjäntans tomatdryck Jag är lite krasslig och tänkte att jag behöver boosta både kropp och humör. Jag tog tomaten Lucid Gem och en bit ingefära, en skvätt vatten och mixade till en soppa. Eller kanske är det en tomatsmothie? Jag har en råsaftcentrifug men jag valde att mixa ihop det så att skal och kött…

Läs mer

Skogens skafferi: plocka riskor och salta in

29 september, 2019

Jag är långt ifrån någon svampexpert och går på några säkra kort som så säkert många andra gör. Några favoriter som kanske har olika ändamål, vissa för konservering och andra till svampmackan. Jag plockar gärna olika sorters riskor som är populärt både i Finland och öststatsländerna, goda nyttiga matsvampar. Riskor passar bra och är guda…

Läs mer