500 g salladsboost – 7 bästa tipsen

8 januari, 2021
skogtillbord-500g-salladsboost-jan21

Nu börjar det! Året är nytt, fräscht och det är nu det händer. Löften har haglat, men hur fasen gör man? Jag vet och bjuder på 500 g salladsboost. Välkommen in i köket!

Rekommendationen lyder: 500 g frukt och grönt om dagen, 400 g för barn. Ett bra sätt att ladda med antioxidanter, vitaminer, fibrer och mineraler. Men vet ni, bara 20 procent av oss når den siffran.

Jag gissar att siffrorna håller på att förändras, men ändå… Här och nu tänker jag vara ert ego. Det här handlar bara om dig. Inte om miljön, djurhållningen eller annat. Vinsterna kommer sprida sig när ditt välmående står i fokus.

skogtillbord-500g-salladsboost-jan21
500 g salladsboost – inte svåra siffror att pricka bara man vet hur. Fyra sallader i alla färger för inspiration. Var och en med mycket smak och struktur. Recept hittar du vid länkarna nedan.

Mina 7 bästa tips för 500 g salladsboost

  • Ugnen som redskap när du gör sallad kan kännas fel, men ugnsrostat som en del i helheten ger fin kontrast. Mötet mellan färska, krispiga grönsaker och mjukt karamelliserade är fantastiskt gott.
  • Fruktiga inslag i en matig sallad ger en perfekt brytning med både sött och syrligt. Använd färska för att pigga upp eller tillagade för koncentrerad sötma. Ugnsrostat äpple eller den lite udda uppstickaren vindruvor i ugn är väl värda att testa.
  • Kokta baljväxter som linser eller kikärtor gör att salladen håller måttet som ensamrätt. De mättar och ger struktur. Spannmål och olika sorters frö är bra alternativ. Prova matvete, quinoa eller rött ris.
  • Ett enkelt sätt att variera både smak och struktur i en sallad är att skära ingredienserna olika. Större bitar varvas med mycket tunt strimlat eller skivat.
  • Något knaprigt gör sig fint i en sallad. En näve nötter, rostade kikärtor, pannrostade krutonger eller grova brödsmulor ger salladen en extra bonus.
  • Blanda inte salladen med dressing förrän precis innan den ska serveras eftersom gröna blad snabbt vissnar i det syrliga sällskapet.
  • Var generös med smakrika örter. Hacka ner en hel knippa persilja eller dill och glöm inte den vänligt peppriga krassen som verkligen kan bjuda på små smakfyrverkerier.

Grönt i alla färger och former kan stoppas i en salladsskål. Det kan bli en hel måltid och plötsligt är 500 g ingenting. En sallad ska vara spännande, inspirerade, fantastiskt vacker och smakrik. Följ länkarna nedan för recept och inspiration eller ta tag i dagens färgsprakande salladsrätt.

Couscoussallad med kryddig ugnsrost

4 personer 

Ugnsrost

  • 1 burk kokta kikärtor
  • 4 – 5 morötter i bitar
  • 200 g broccolibuketter
  • 1 röd lök, skivad
  • 1 burk kokta kikärtor
  • 2 ½ tsk chilipulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • olivolja
  • salt

Couscous

  • 2 dl kokt couscous
  • 1 knippa persilja, finhackad
  • 1 citron, rivet skal (saften sparas till dressingen)
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 2 msk olivolja
  • salt

Övriga ingredienser

  • 2 tomater, fint tärnade
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 liten påse machesallat

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av kikärtorna och låt dem torka en stund på en ren handduk.
  2. Lägg morötter, broccoli, lök och kikärtor på en ugnsplåt. Vänd runt med kryddor, olja och salt. Sätt i ugnen och rosta cirka tjugo minuter tills morötterna fått fin färg och kikärtorna är lite knapriga. Ta ut och låt svalna något.
  3. Blanda de kokta couscousgrynen med hackad persilja, citronskal, vitlök, olivolja och lite salt.
  4. Lägg upp samtliga ingredienser i en vid salladsskål och servera med yogurtdressing. Salladen kan ätas som den är, annars passar den fint till en bit stekt lax.

Här kan du kika på fler salladsfat av rang. Låt dig inspireras och testa egna varianter!

Sallad med ugnsrostade druvor, linser, apelsin och blomkål

Salladsfat med äpple, rödbetor, kål, röd quinoa och krämig ost

Succésallad med finhackade rödbetor, äpple, purjo och dill

Apelsin, rödlök, oliver och ost en perfekt smakkombo

Låt oss satsa på en daglig dos av 500 g frukt och grönsaker.  Du kommer att må bättre och det välmåendet gagnar alla. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lingon och blåbär - våra egna superbär
Nyårsmeny 2020 - Lyxig igenkänning