Rabarberkaka upp-och-ner

13 maj, 2016
tartin, rabarber

Ett, två tre och så vänder man. Spänning på hög nivå! Har ni testat? Att göra kakor och pajer som gräddas uppochner? Ett trivsamt drama mitt i vardagen. Hur ska det bli? Kommer det att lyckas? Och blir den snygg, eller blir den snygg? Fantastiskt gott är i alla fall en garanti.

Jag har testat med mycket. Provat olika sorters frukter och bär. Och med flera varianter på degar och smeter. Grönsaker är jättespännande. Tomat och lök brukar bli sagolikt gott och vackert. Men rabarber har jag missat. Tills nu. Och det blev ett lyckat projekt.

Rabarber…hm, nu ska vi se, i vilken skog tänker du då? Nej, såklart, men vet ni här kommer nu en deklaration. En utveckling av bloggen.

Jag är ju inte bara skogsmänniska utan också en odlare. Och varför leva bara av det ena när man kan få allt? Och så får det bli nu. Det jag skördar hamnar på bloggen, oftast i kombination. Både skog och jord. Men ibland. Någongång, kan det hända att det blir jord och bara det. Som rabarberkakan idag. Den är absolut värd en soloframträdande.

rabarberkaka, galleri
En karamell i botten, och rabarberna på den i ett fint mönster. Så är det dags för smeten. Sedan skjutsi n i ugnen innan kakan ska ut och vändas. Tadaa!

Idag gör jag en upp-och-ner-kaka med en variant på sockerkakssmet. Annars är mör- eller smördeg vanligt. Receptet på smeten kan vara stulet? Jag har det nerskrivet på en lapp och minns inte varifrån det kommer. En vän? En tidning? En kokbok? Några små ändringar har jag gjort, men känner någon igen smetreceptet så tack, det är kanonbra!

Men så är det ju ofta med recept. De vandrar och förändras steg för steg på vägen. Det kändaste och kanske ursprungliga receptet på upp-och-ner-bakverk är väl äppeldesserten Tarte Tatin. En ljuvlig, fransk skapelse som sägs vara resultatet av ett misstag.

Två stressade systrar i ett restaurangkök på ett hotell Tatin. En av dem karamelliserar äpplena till kvällens paj lite för hårt och försöker rädda misstaget med att lägga degen över äpplena för att skydda dem innan hon placerar kakan i ugnen. Kakan tas ut, vänds upp och en världskändis är skapad.

Sedan är den gjord om och omigen i tusentals versioner, med äpplen, men också med så mycket annat. Egentligen är det enkelt, men låt oss ta det steg för steg. Såhär gör jag min rabarbervariant.

Rabarberkaka upp-och-ner

Sockerkakssmet

  • 50 g smör
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver

Rabarberfyllning

  • 4-6 stjälkar rabarber, antal beroende på stjälkarnas storlek
  • ½ dl socker
  • 40 g smör

Gör såhär

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i grädden och ställ åt sidan.
  2. Knäck äggen i en skål och vispa dem tillsammans med socker och vaniljsocker. Det ska bli vitt och fluffigt. Häll på det smälta smöret.
  3. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Man kan sikta ner mjölet för att gardera sig mot klumpar, men det är lite överkurs.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skära rabarber. De ska halveras på längden. Tanken är att de ska ligga i ett lager och täcka botten på en stekpanna. Skär i bitar så att du kan lägga dem i ett mönster. Den snygga sidan ska ligga ner eftersom den sedan blir upp.
  5. Ta fram en panna där skaftet klarar ugnsvärme. Lägg sockret i pannan och när det börjar smälta lägger du i smöret. Vakta, det ska smälta och bli karamelligt utan att brännas. Lägg rabarbern i pannan. Var noggrann. Mönstret du lägger nu blir sedan kakans snyggyta.
  6. Ta pannan från värmen och häll över smeten. Sätt in i ugnen och grädda ca 15 minuter. Håll koll på ytan som kanske måste skyddas med folie eller en plåt. Eventuellt får du sänka värmen något under tiden. Testa kakan med en sticka. Rabarbern ska vara helt mjuk och sockerkakssmeten inte kladdig.
  7. Ta ut kakan. Lossa kanterna försiktigt med en kniv om de fastnat. Och nu kommer det spännande vändmomentet. Mitt tips är. Tänk innan och var försiktig.
  8. Jag lägger en tallrik över pannan, sätter rejäla grytvantar på händerna och lägger till sist en handduk över tallriken. Ta ett rejält, fast tag om alltihop och vänd bestämt på pannan. Ställ ner och lyft försiktigt bort pannan. Tadaa!
  9. Servera med vaniljglass eller en klick grädde.

 

Har ni testat förut? På vad? Jag är särskit nyfiken på upp-och-ner-pajer med grönsaker. Hur gör ni? Lämna gärna en kommentar och dela dina bästa tips! Hälsar Kat : )

Rosmarin, en kryddfavorit - mina 4 bästa tips
Pigga primörer till pastan