Pigga primörer till pastan

11 maj, 2016
primörer pasta

Pasta är en vän att lita på. Klarar det mesta. Att värma upp frusna vintersjälar i sällskap av en mustig köttfärssås. Att pigga upp efter en lång arbetsdag. Att vara räddaren i nöden flankerad av tomatsås när kassan tryter. Pastan är flexibel och anpassar sig genast efter omständigheterna. Nu vill vi ut. Maten ska vara snabb och lätt. Vips ställer pastan upp med ett gäng primörer vid sin sida.

”Är du arg på mig?”, undrar en av mina vänner. Nej, inte alls faktiskt. ”Vi har mötts ett par gånger och du hälsar inte så…ja man undrar ju.” Klart man gör, men hallå allt är de spirande växternas fel. Jag går med blicken i backen på jakt efter ätbart grönt. Vad har kommit upp? Är det dags att plocka?

Inte arg alls. Precis tvärtom faktiskt. Det här är min tid. Början på min tid. Skördetiden som sträcker sig långt, långt fram över flera månader. De egna odlingarna är fortfarande mest en vision så jag får blanda mina vildväxande primörer med nyskördat från de som hunnit längre med odlingarna.

primörer, pasta
Man vill ha dem till allt. de första primörerna är så efterlängtade. Här får vilda blad samsas med de första odlade i en grädd och ostkrämig pasta med citrontouch.

Primörer är det tacksammaste. De kan tillagas på alla upptänkliga sätt och de passar till allt, eller klarar sig på egen hand om det skulle vara så. Men idag är det pastadag, och jag låter de små primörtelingarna få sällskap av grädde, creme fraiche, smakrik ost och citron. En av flera tänkbara varianter när jag serverar primörer till pastan. Och såhär går det till:

Primörasta med citrontouch (4 pers)

  • 1 knippa små fina morötter
  • 4 st färska knipplökar
  • 1 knippa sparris
  • 150 g sockerärtor
  • ½ litet huvud spröd, superfärsk vitkål
  • 50 g gröna blad, späd kirskål eller spenat
  • ½ dl finskuren gräslök
  • 1 ½ dl creme fraiche
  • ½ dl grädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • ½ citron, saft och rivet skal
  • 1 – 1 ½ dl riven västerbottenost
  • 300 g tagliatelle

Gör såhär

  1. Skala och ansa alla grönsakerna. Skiva morötter, lök och sparris tunt på längden. Halvera eventuellt sockerärtorna. Strimla vitkålen grovt. Den ska vara riktigt färskt med tunna spröda blad. Plocka bort grova stjälkar från kirskål eller spenat.
  2. Värm en stekpanna med lite olja och en klick smör. Lägg i grönsakerna och låt dem svettas i värmen. De kan få en aning yta med ska inte hårdstekas. Häll på gräslök, creme fraiche, grädde och fond Låt puttra en kort stund.
  3. Blanda ner citron, ost och till sist den nykokta pastan. Spring in till bordet. Pastan ska ätas alldeles nygjord, när primörerna fortfarande är en aning knapriga och citronsmaken är frisk.

Har ni tänkt på att bloggen öppnar fantastiska möjligheter. Du kan själv bli en del av innehållet genom att tycka, fråga eller dela egna idéer.  Lämna en kommentar och du är genast med i leken.  Välkommen in! Hälsar Kat : )

Rabarberkaka upp-och-ner
Grillade primörer i grön salsa till viltköttet