Grillade primörer i grön salsa till viltköttet

6 maj, 2016
primörgrill

Jag är skamlöst lokal i min väderuppdatering. Och här är det bara sol, sol och varmt. Nu och i flera dagar framåt. Grillväder utan tvekan. Jag har en bit älgkalvbiff sparad just för idag. Där har den legat och jag har hela tiden vetat att: en dag i maj. När de första primörerna dyker upp och man efter ett par timmar ute känner att det hettar i kinderna av en rejäl soldos, då! Och då är idag!

Det här är snabbmat. Det som tar tid är att vänta in den rätta temperaturen på glöden, men annars går det fort. Bädden ska vara askgrå, inte synligt glödande som det är lätt att tro. Jag låter köttet vara precis som det är. Det ska saltas och torkas av, annars inget.

Marinader…jag vet inte. Visst det kan verkligen bli gott, men har man bra kött från början så vill jag oftast att det ska få vara som det är. Det ska smaka just grillat kött, inget annat. Lite salt är allt som behövs. Lita på köttet och på smaken som en bra glöd ger. Det räcker. I alla fall idag.

Lite är det att tänka på trots allt. Håll koll på innertemperaturen. En grilltermometer är en bra sommarinvestering. Innertemperaturen ska ligga mellan 54 – 56 grader. Då tar man köttet från värmen, lägger vid sidan och låter vila en stund innan det skärs upp. Tio minuter minst. Under tiden kommer innertemperaturen att stiga ytterligare något så att det är medium när det skärs upp.

primörgrill
Den där älglkalvbiffen har nästan varit overklig. Kommer den någonsin att plockas fram för grillning? Det har varit avlägset tills idag. Tillsammans med primörer och grön salsa är det äntligen dags!

Om att grilla just primörer kan man säga att det blir alldeles fantastiskt gott. De blir koncentrerade i smaken och får en fin yta med massor av smak. Till detta blir det en grön sås, en salsa verde. Och jag gör den på blandade blad, idag blir det persilja, ramslök och kirskål. Vanligt är annars basilika och persilja, men jag lovar den här slår originalet.

Ett tips är att vända runt de heta, nygrillade primörerna i salsan innan de serveras.

Jag har förut med bestämdhet sagt här på bloggen att kirskål smakar som en blandning av mild kål och spenat. Tänkte revidera det nu. Vi hade smaktest härhemma och en stor majoritet sa att det absolut är en blandning av mild kål och persilja. Och tänk så fort de sagt det så kände jag det också. Persilja, absolut. Och det gör den extra lämplig som ingrediens just i en salsa verde : )

Och såhär går det till

Primörgrill med biff och salsa verde (4 pers)

 • 600-800 g ryggbiff, gärna från vilt
 • salt

Primörer

 • 1 knippe morötter
 • 1 knippa färsk lök
 • 1 bunt sparris
 • 1 huvud, späd färsk vitkål
 • 1 – 2 msk olivolja
 • salt

Salsa verde

 • 50 g gröna blad, jag blandade kirskål, ramslök och persilja. Annars kan man ta t.ex. persilja och basilika.
 • 1 liten vitlöksklyfta
 • 2 sardellfiléer
 • 1 msk kapris
 • 1 – 1 ½ dl olja
 • pressad citron
 1. Putsa köttet, torka av det och salta runtom. Lägg på galler över fin grillbädd. Vänd så att alla sidor får vacker färg. Lägg sedan köttet på indirekt värme vid sidan av glöden . Testa innertemperaturen med grilltermometer och ta bort köttet från grillen när den visar på mellan 54-56 grader. Låt köttet ligga på grillen en stund till om du vill ha det welldone snarare än medium.
 2. Innan du skär upp ska köttet vila och var noga så att du skär tvärs över köttfibrerna inte längsmed.
 3. Ringla olivolja över grönsakerna, blanda om och salta. Det ska bara vara lite olja. Vi vill inte att det ska droppa på glöden. Det blir mycket vända när man grillar primörer så en bra matpincett är ett tips.
 4. Salsan kan hackas för hand eller göras i maskin. Jag vill gärna ha den lite grov, men du bestämmer. Gör du det för hand så börjar du med blad, vitlök, sardeller och kapris. Hacka till önskad grovlek och lägg i en skål. Rör i olja till konsistensen är bra. Smaka av med citron.
 5. Arbetar du med en liten mixer så är det bra att ha med lite olja från början. Sedan kan du reglera med mer på slutet. Smaka av med citron.
 6. Vänd gärna de grillade primörerna i salsan innan servering.

 

Japp, nu är den igång på allvar,  grillsäsongen. Vill du ha fler tips om hur du lyckas allra bäst med grillat så kan du kika här.

Och är du intresserad av fler grillrecept. Både på kött, fisk och grillad dessert så kan du hitta det om du klickar på den blå länken här.

Glöm heller inte att ni kan fråga, tycka till eller dela egna tips genom att lämna en kommentar.  En av bloggens stora fördelar är verkligen möjligheten att själv delta. Gör gärna det! : )

Pigga primörer till pastan
Vild och tam primör till frukostmackan