Vild och tam primör till frukostmackan

4 maj, 2016
primör

Morgon i Maj. Och jag är uppe först. Alltid först. Tidig morgon och frukost alldeles själv är bland det bästa. Jag har en älskad standardfrukost. Samma varje dag, men ibland är det ändå kul att göra något annat. Och idag blir det primörtema. Barnen kommer jubla när de droppar in i köket en, efter en, efter en, efter en, efter en. Följ gärna med ni också.

Årets allra första uppstickare. De egenhändigt skördade. Så gränslöst efterlängtade. Jag försöker få med någon liten primör varje måltid. Vilt eller odlat, allt som växer lockar. Och nu rasar det på med mer och mer för var dag.

Plötsligt går det så fort. För bara ett par veckor sedan satt jag och rafsade i löven efter de första nässlorna, och idag finns de överallt. Man får ligga i för att hinna plocka. Det mesta av det vildväxande är godast som späda blad. Och just nu finns det mängder. Så mycket mer är ätbart än man kan tro. Ätbart och gott. Det kommer ett inlägg på det temat senare i veckan. Håll utkik.

Men nu, frukost! Det blir en tam och en vild variant på primörpålägg. Rabarber! Vem kan motstå? Rabarbermarmelad på rostad macka en morgon i maj. Så får det bli.

Och så är det den där ramslöken som måste med. Just nu är bladen som bäst. Knallgröna, saftstinna och smakrika. De har en liten antydan av vitlök. Kanske som en blandning av gräs- och vitlök. Och absolut, för alla er som inte har privilegiet att bo i trakter där ramslök växer är gräslök är en helt ok ersättning. Eventuellt med tillägg av ett uns riven vitlök.

primör
De allra första är så efterlängtade. Klart att både vild och tam primör ska få vara med och starta dagen på frukostbordet. En lyxversion. Doften av nyrostat bröd, färskost med ramslök och kardemummakryddad rabarbermarmelad. God morgon!

Ramslöken blandas i egenhändigt gjord färskost. Det låter mer avancerat än det är. Enkelt och verkligen mycket gott. Följer man receptet blir det rätt mycket. Den håller sig minst en vecka i kyl, men ett tips är att förvara den naturell och blanda i smaksättning efter hand.

Och sätt gärna fram en skål med den naturella färskosten på frukostbordet. Den är gudomligt god under en klick rabarbermarmelad.

Rostat bröd till, gärna något på surdeg och knäcke. Rostat knäcke? Ja, ni måste prova! En riktig hit, blir hur bra som helst. Mer knäckigt och med förstärkt smak. Men låt det svalna innan ni äter efter rosten. Fortfarande varmt är det lite mjukt.

Färskost med ramslök

 • 1 liter mild naturell yoghurt eller filmjölk, inte light
 • 2 dl creme fraiche

Smaksättning till hälften av osten

 • ramslök 10-15 blad
 • ev färsk gräslök + lite vitlök
 • salt

Gör såhär

 1. Häll yoghurt och creme fraiche i en kastrull. Hetta upp till ca 50 grader. När blandningen börjar ånga och flocka sig är det dags att ta den från värmen. Den får inte koka.
 2. Lägg en ren kökshandduk i. ett durkslag och ställ över en skål. Häll i yoghurtblandningen och ställ in i kylen, gärna över natten men minst fyra timmar.
 3. Ta ut häll upp i en skål. Finstrimla ramslöken och skär ev gräslök fint. Rör ner i färskosten. Smaka av med salt.
 4. Ett tips är att spara en del av färskosten helt naturell. Satsen är rätt stor och den håller sig bättre i kyl om den är naturell. Dessutom är den alldeles fantastiskt god utan smaksättning tillsammans med rabarbermarmeladen : )

Rabarbermarmelad med kardemumma

Det här är en liten sats marmelad. Inte för att spara länge utan bara så att den räcker till ett par tre frukostar. Vill du göra mer så går det bra. Håll samma vikt på rabarber och socker så kan man man öka volyman. Men håll ner på kardemumman om kan bli för mycket om man dubblar.

250 g rabarber

250 g socker

1/2 – 1 tsk hel kardemumma,  jag älskar kardemumma. En tesked ger tydlig smak, välj en halv om du bara vill ha en antydan.

Gör såhär

 1. Tvätta och skär rabarbern i bitar. Lägg i en kastrull med sockret. Låt puttra på låg värme.
 2. Grovkrossa kardemummafröna. Lägg dem i kastrullen. Rör om då och då. Låt småputtra till marmeladig konsistens. Det tar ungefär en halvtimma, ibland mer.
 3. Ät på rostat bröd, eller på rostad knäckemacka. Ja, det är verkligen en oväntad höjdare. Särskilt god blir marmeladen om man lägger den ovanpå en klick naturell färskost.

 

Finns det något du undrar över? Vill tipsa, eller tycka till om? Utnyttja bloggens stora fördelar med direktkommunikation. Det är bara att lägga in en kommentar och du är med i leken. Välkommen!

Grillade primörer i grön salsa till viltköttet
Ett, tu, tre - vårmeny i tre steg