Får i kål – en smakmässig överraskning
- Grönsaker och tillbehör
- Kött
- vilt och tamt
Får i kål – Norsk nationalrätt och svensk husman. Tänker ni nej inte en chans! Tänk om! Aldrig har jag blivit så överraskad av en maträtt. Välkommen in i köket!
Jag ska skriva om lamm och letar inspiration. Om och om igen dyker det upp i – ”Får i kål”. Jag går vidare, men blir till slut nyfiken. Hur fel kan de ha norrmännen? Hur kan en rätt med så simpla ingredienser bli en favorit hos ett helt folk? Får eller snarare lamm, kål och svartpeppar? Blir det ens ätligt? Måste prova.
Bryner lammbog och lammlägg. Och ja, det doftar gott. Spetskålen åker i grytan tillsammans med en enorm mängd svartpeppar och ett lagerblad. Nu sprider sig en omisskännlig air av kål. Känslan är sådär. Kanske är de norska smaklökarna präglade av tradition och kultur snarare än känsla för stora gourmetupplevelser.
Timmarna går och jag är bedövad av kålångor. När köttet är riktigt mört smakar jag försiktigt och jag kan bara säga ”Surprise!”, det här var helt oväntat. Har ingen aning om vad som hände där i grytan, men det är magi. Så vansinnigt gott! Verkligen!
Grytan är fantastisk dag ett och när resterna värms på dagen efter är den ännu bättre. Receptet är allt utom lockande, men resultatet. Jag säger: Våga prova och var beredd på en överraskning.
Får i kål
4 personer
1,2 kg lammlägg eller bog i skivor med ben
900 g vit spetskål
1 msk hela svartpepparkorn
1 lagerblad
4 dl vatten
1 ½ -2 tsk salt
persilja
- Salta och bryn köttet i panna. Dela kålhuvudet på längden och skär bitarna i klyftor.
- Varva köttet med kålen trångt i en gryta. Lägg i svartpepparkorn, lagerblad och häll på vattnet. Salta och lägg på lock.
- Sjud på svag värme minst två timmar, eller tills köttet är sönderfallande mört.
- Hacka persiljan fint och strö över innan grytan serveras i djupa fat tillsammans med kokt potatis.
Lammkött är en vattendelare. Gillar – eller gillar inte alls. Faktum är hursomhelst att köttkonsumtionen generellt går ner, men just lamm äter vi mer av. Ett bra val. De allra flesta får lever med sina lamm ute i det fria hela sommaren.
Vill du testa ett helt annat sorts lammrätt så kan du kika på den höstiga salladen i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer