Tre ovärderliga fisktips – så lyckas du

3 maj, 2017
Kategori:
trefisktips-maj17

Generella regler. Egentligen är jag inte mycket för sådana, men ibland så. Till den som i grunden är flexibel och beredd att tänka om kan de vara riktigt bra. Och här kommer tre stycken som handlar om fisk. Välkommen in i köket!

Fisk är svårt tycker många. Köttet faller sönder och blir torrt. Och ibland smakar det så mycket…ja, fisk.

Men vet ni det finns faktiskt några knep. Enkla som attan och generella. De kan appliceras på alla fiskar och de gör gott för smak och struktur oavsett sort. Dessutom fungerar de hur du än planerar att tillaga fisken, steka, sjuda eller grilla.

trefisktips-maj17
Tre ovärderliga fisktips kommr garanterat att förbättra relationen mellan dig och gäddan, dig och abborren, dig och gösen och så vidare. De här råden funkar fint på alla sorters fisk.

Vi går direkt på väsentligheterna och tar det i punktform.

Tre ovärderliga fisktips

1. Salta mera

Salt! Nästan allt ätbart blir godare med ett uns salt, men det gäller fisk mer än något annat. Saltet tar udden av just det där allra fiskigaste i smaken.

Salt har också en fantastisk förmåga att göra saker med fiskköttets struktur. Det blir fastare och håller ihop bättre. Jag har också en helt ovetenskaplig övertygelse om att vit fisk blir vitare om den saltats. Prova får ni se.

Knepet som gäller all fisk kräver lite tid och jag använder mig av två metoder. Antingen saltar jag som vanligt direkt på filéerna, för att sedan stoppa dem i kylen, minst en halvtimme, helst en timma.

En annan variant är att lägga fiskköttet i saltag. En halv dl salt till 1 liter vatten. Ett par timmar i kyl och fisken är varsamt rimmad inför nästa steg oavsett om du vill ugnsbaka eller sjuda eller göra något annat.

Viktigt är att torka av filéerna noga innan du fortsätter .

2. Bara sjuda

Nästa tips handlar om särskilt varsam behandling. Fiskkött är känsligt. Det går lätt sönder och tål inga tuffa tag. Vissa fiskar som exempelvis laxvarianterna klarar det bättre, men också de mår bra av varsam tillagning.

Inga tuffa tag alltså. Stormkoka går bort. Fisk ska sjuda stilla så att nästan inte en bubbla syns i vätskan. Ska du steka så är det bäst att först ge fin yta i panna, men låt sedan fisken ligga på låg värme, 90 grader, i ugn. Ingen bra idé att låta den studsa runt i brännhet panna hela tiden alltså.

3. Temperaturkoll

Till sist åker termometern fram. Den som önskar saftiga fiskfiléer måste hålla koll på innertemperaturen. Digital termometer visst ha du en? Om inte så kan jag verkligen rekommendera att skaffa en. Temperaturkoll gör skillnad.

Optimala innertemperaturen för fisk ligger mellan 48 och 52 grader. Vad som passar dig bäst kan bara ett test avgöra. Du måste hitta ditt bästa. Jag har lite olika för olika fiskar. För gädda säger jag absolut 52 men lax tar jag vid 48 grader.

 

Våga fisk. Våga hel fisk. Särskilt nu när vi står inför säsongen då många  plockar fram sina fiskegrejer. Samma princip gäller som för allt annat. Svårt visst det kan man tycka, innan man lärt sig då är det inga problem.

Några frågor på det här? Eller kanske har du egna fisktips att dela. De är så välkomna! Kommentarsfältet är ditt och jag finns på plats för att svara. Hälsar Kat : )

Sparris, enkel och snabb gourmetmat
Gammalpotatis blir mos i vårskrud