Sprudlande spritsig rabarber- och jordgubbssoda
Mikrober, ni vet bakterier och annat osynligt och hälsovådligt. Eller tvärtom riktigt nyttigt! Hälsosamma mjölksyrabakterier som i surkål känner de flesta till, men visste ni att det finns en hel rad läskbubbliga, fruktiga drycker med bakterienytta? Följ med så bjuder jag på rabarber- och jordgubbssoda. Välkommen in i köket!
För mig är det rätt nytt. Jag har varit smånyfiken. Testat att syra egen kål och kikat lite på andra fermenterade grönsaker men nu har det exploderat. Alla pratar om det. Om mikroorganismerna, om probiotika, om smakerna och om alla hälsofördelarna.
Först nu har jag förstått att surkål bara är en liten ynka del av alla möjligheter bakterier, jästsvampar och till och med mögel för med sig. Men obs! det är bara vissa sorter som arbetar för oss och gör oss friskare och dem ska vi vara rädda om och se till att få i oss mycket av.
Konsten är att veta var de finns och att vara riktigt rar emot dem. De ska matas och hållas i en behaglig temperatur. Vissa är lite ljusskygga. Trivs bäst i mörker. Någon gillar bäst när det är luftigt andra vill ha syrefritt. Jag har precis gläntat på mikrobdörren och upptäckt en hel värld av spännande och smakliga möjligheter och jag lovar att dela det nya till er. Det kommer att fermenteras flitigt på bloggen!
Här och nu handlar det om dryck. Inte visste jag att honung har en oanad potential att förändra och sätta sprutt på drycker. Honungen är en så kallad starter som bidrar med mikroorganismer. Förutsatt att den är opastöriserad.
Så fort honungen hettas upp dör de nyttiga bakterierna och honungen kommer inte göra annat än att sätta smak. Gott i sig, men idén här är att förädla drycken till en välsmakande hälsoboost.
Allra bäst är färsk, helt nyslungad honung. Den är full med probiotika och jag har hört att de nyttiga bakterierna håller sig vid liv, fast vilande, om man stoppar honungen i frysen. Se där ett skäl att bli vän med en biodlare. Leta reda på närmaste biodling och hör dig för om du kan handla direkt på plats.
Det finns en hel del kunskap om fermentering att hitta i bokform och just nu bär jag nära hjärtat Jenny Neikells bok ”Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier. ” Så bra, snygg, informativ och innehåller ack så mycket gott.
Dagens recept är till största delen hennes. Jag har ändrat en aning och bytt en del av de ursprungliga rabarberna mot jordgubbar. Annars är det Jenny som ska äras. Jag har för övrigt testat andra liknande recept, men det här är det bästa. Gott och bubbligt!
Men nu är det dags att brygga och såhär går det till.
Rabarber- och jordgubbssoda
- 400 gram rabarber
- 300 gram jordgubbar
- 9 dl vatten
- 4 msk opastöriserad (gärna superfärsk) honung
- 2 tsk socker
- ½ pressad citron
Gör såhär
- Skär rabarber och jordgubbar i bitar. Lägg i kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och småputtra några minuter tills rabarbern mjuknar. Dra av kastrullen och låt svalna helt.
- Sila upp vätska i ett annat kärl. Rör i honung, socker och citron. Häll upp på petflaska. Fyll inte flaskan helt utan lämna ett par centimeter. Sätt på kork.
- Fyller du i en stor flaska kommer drygt halva vara full. Då brukar jag trycka ihop den innan jag sätter på korken för att den inte ska innehålla så mycket lyft.
- Nu ska flaskan stå framme en, två eller tre dagar tills kolsyra börjar bildas. Kläm på flaskan som inte ger efter längre, utan bjuder motstånd när processen är igång. Petflaska istället för glas är för övrigt en säkerhetsåtgärd. Ibland bildas så mycket gas att det finns risk för en glasflaska att explodera. Den färdiga drycken förvarar du i kylen.
Har du egna erfarenheter av fermenterad dryck så vill jag gärna veta mer. Skriv en kommentar och berätta allt. Hälsar Kat : )
0 kommentarer