Moussaka med hela tjocka släkten
- Kött
- vilt och tamt
Doften snirklar sig från köket genom rummen och ut genom fönstret. Den mustigt, tomatiga köttfärssåsen. Oregano och vitlök. Rostat aubergine. Lite medelhav, lite semester, men icke, det här är egen östgötaskörd och plain vardag. Välkommen in i köket!
All skörd är en glädje, men särskilt kul är kanske de där grejerna som inte finns att köpa. Jag testar olika sorters aubergine och tomater i alla möjliga färger och former. Vi har lärt känna varandra väl nu. Fröna sattes i februari så varje planta är som en gammal god vän.
När barnens önskemål om middag rungar: ”moussaka!” ger jag mig ut för att plocka ihop ingredienserna. Och då slår det mig, visst är de släkt? Potatis, aubergine och tomat? Alla tre ståtar ju med förnamnet solanum.
Kollar och det stämmer precis. Potatis – Solanum tuberosum. Aubergine – Solanum melongea och tomat – Solanum lycopersicum. Alltså en middag med släktträfftema.
Moussaka är en kanonrätt. Köttfärs går ju hem eller hur, och även om pastan är en given och trogen följeslagare så vill jag ha variation. Ibland görs moussaka med bara köttfärssås och aubergine, men jag gillar tillägget av potatis.
Det här är dessutom en rätt som funkar att laga i förväg. Värm sedan varsamt täckt i ugn när det är dags att äta.
Jag delar recept på köttfärssås, men har du en egen favorit så kör på den. Gör den på nyskördade tomater om du har tillgång och lägg till oregano för att få till den grekiska touchen. Och såhär går det till:
Moussaka med släkttema
- 400 g köttfärs, lamm, vilt eller annan, gärna eko
- 1 stor gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 morot
- ett par stjälkar selleri
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk balsamvinäger
- oregano, repade blad eller 2 tsk torkad
- salt
- peppar
- 500 g färska, skurna tomater eller 1 burk krossade
- 1 medelstor aubergine eller motsvarande mängd mindre
- 6 potatisar
Bechamelsås
- 2 msk smör
- 2 ½ msk vetemjöl
- 4 ½ dl mjölk
- 1 dl färskriven ost, gärna parmesan
Gör såhär
- Köttfärssåsen först. Stek färsen och ställ åt sidan. Ansa och skär fint lök, vitlök, morot och selleri. Stek länge på rätt låg värme. Grönsakerna ska inte brynas hårt bara bli mjukt glansiga.
- Lägg kött och lättbrynta grönsaker i en gryta tillsammans med tomatpuré, vinäger, oregano, salt och peppar. Rör i tomater och låt puttra under lock minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen tunt, lägg på plåt, pensla med olja, salta lätt och ställ in i ugnen 10 min. Skiva potatisen tunt.
- Koka ihop din bechamel. Smält smöret innan du häller i mjöl och vispar ihop noga. Vispa i mjölken och fortsätt vispa ett par minuter tills såsen tjocknar. Rör i osten.
- Plocka fram en ugnsform och varva köttfärssås, potatis och aubergine. Häll bechamelsåsen överst och sätt in i ugnen cirka 30 min, tills potatisen är mjuk.
Puh, långt recept som egentligen är enkelt. Värt varje moment, jag lovar! Och vissa recept är verkligen bra att ha på lut i minnet. Bechamel är ett typiskt sådant. Såsen som passar till all slags gratinering. Plugga in en gång för alla.
Jag kastar mig ut i solen för att skörda ännu ett gäng av den kära familjen solanum. En del kommer att förädlas till ratatouille. Ni vet den underbara franska grönsaksröran, och vet ni inte så finns ett inlägg om den här.
Ytterligare en omgång kokar jag ihop till en kryddig sorts ketchup och recept på den har du här. Hälsar Kat :
0 kommentarer