Makeover för torra kanelbullar
Vissa dagar alltså! Som kanelbullens igår. Vilket firande! Vart man än sig vände stod det bullar på rad och dofterna slingrade sig runt min lilla stad. Underbart och nybakat, men det var då. Idag är de redan aningen passé och imorgon helt ute. Om man inte ger dem ett nytt liv som rika riddare eller skorpor. Välkommen in i köket!
Låt oss vara ärliga, ska man äta en vetebulle rakt upp och ner så är den bäst nybakad. Gärna fortfarande aningen varm. Ganska snabbt tappar de sin oemotståndliga charm och blir rätt tråkiga.
Det där har med en massa kemiska saker att göra och när vi säger att de torkat så stämmer det till viss del, men det är också en fråga om stärkelse som reagerar på att värmas upp och svalna. Den processen gör att bullarna känns hårda och torra.
Den goda nyheten är att stärkelsen skärper till sig om den utsätts för värme en gång till. Tänk rostat bröd som genast känns som nytt. Och mina damer och herrar samma sak gäller för bullar. Mitt första och enklaste tips för att rädda lätt åldrade kanelbullar är att stoppa dem i brödrosten. Och ja, de blir ännu godare om man sedan brer på lite smör.
Tips två, skorptricket, är också enkelt, men lite tidskrävande. Sätt ugnen på 100 grader. Skär kanelbullar, längder och kransar i skivor som är ungefär en halv centimeter tjocka. Lägg på en plåt och pensla eventuellt med smält smör.
Sätt in och låt stå fyrtio minuter eller lite mer. Håll lite koll, de ska torka inte gräddas och få färg. Stäng av ugnen och låt skorporna stå på eftervärme med luckan på glänt.
Tips tre är en riktig höjdare. Det ska bli rika riddare. Frasiga doftande med sylt och grädde. Det är dem som gör att man drömmer om att ha lite gamla bullar på lut. Riddarna är otåliga och måste ätas direkt. Gör och langa upp på tallrikar direkt från pannan allt eftersom de blir klara.
Kanelbullar blir ”Rika riddare”
- Torra kanelbullar, längder eller kransar
- 1 ägg
- 2 – 2 ½ dl mjölk
- 1 dl vetemjöl
Tillbehör
- sylt
- vispad grädde
- Skär brödet i skivor. Blanda ägg, mjölk och vetemjöl till en klumpfri smet. Hetta upp smör i en stekpanna. Vänd bullskivorna i smeten och stek dem vackert gyllenbruna. Servera genast med sylt och vispad grädde.
Missade du kanelbulledagen och vill ta igen det idag eller till helgen så har jag samlat proffstips och kanonbra bakrecept vid länken här. Och till dig som vill återuppliva ett gammalt surdegsbröd har jag också tips. Testa en underbar tomat och brödsallad, Panzanella.
Ät och må gott! Hälsar Kat : )
Warning: Trying to access array offset on false in /var/www/blogs/wp-content/themes/lrf-blog/comments.php on line 21
kommentarer