Beamajo – kombon bearnaise, majonnäs

26 januari, 2020
Kategori:
skogtillbord-beamajo-steksallad-jan20

Beamajo…är det ens ett ord? En sorts förkortning och sammanslagning av två högt älskade såser: bearnaise och majonnäs. Vi gör en kall såsvariant med smak av hämtad från finköket. Här serverad till en biffsallad. Välkommen in i köket!

Bearnaise, en av mina favoriter. Med tydlig smak och doft av dragon, eller snarare av en lätt syrlig reduktion med dragon, lök och vinäger.

Dragon är en krydda som ändrar karaktär beroende på hur den tagits tillvara. Färsk är en helt annan sak än torkad. Och allra bäst är, om ni frågar mig, dragon inlagd i vinäger. Finns att köpa färdig och är enkel att göra själv. En beskrivning av hur det går till finns vid länken här. Inte säsong just nu såklart, men något att minnas i juli. Personligen tycker jag att den typiska smaken av bearnaise kommer med torkad eller inlagd.

Jag har en plan på ett inlägg om bearnaisesås som kommer under nästa vecka, men här blir det en majonnäs som lånat smaken. Verkligen användbar till mycket. Vi har kört den på buffébord, runt grillar, på mackor, serverad till kött, kyckling och grönsaker.

Majonnäs är en av grundsåserna som verkligen är bra att kunna och det är lättare än du kan tro. Jag gör min med hjälp av en stavmixer och räknar med att det tar cirka 15 sekunder. Mer om det hittar du vid länken här, men nu blir det sallad med rester av stek som en huvudingrediens.

Självklart kan den här rätten göras på stekt biff, eller liknande. Jag gillar idén med kött i sallad eftersom mängden per person kan dras ner rejält. Det räcker med 75 – 100 g per person istället för de 150 g man brukar räkna med när kött serveras.

Steksallad med beamajo

4 personer

Beamajo

  • 1 liten schalottenlök, finhackad
  • 3 msk vinäger, gärna dragon
  • 3 msk vatten
  • 1 msk dragonblad, gärna inlagd annars torkad
  • 1 ägg
  • 1 msk fransk senap
  • 2 ½ dl rapsolja
  • 3/4 tsk salt

Sallad

  • 300 – 400 g stekrest, strimlad
  • 400 g tomater, skivade
  • 200 g haricots verts, kokta
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 msk persilja, finhackad

Gör såhär

  1. Lägg schalottenlök, vinäger, vatten, dragon i en kastrull. Koka några minuter och ställ att svalna.
  2. Lägg ägg, senap, rapsolja och salt i behållaren i en stavmixer. Häll i den avsvalnade dragonblandningen. Sätt staven i botten på behållaren och kör samtidigt som staven dras uppåt. Såsen är färdig på ett ögonblick.
  3. Lägg upp ett fat med stek, tomat, haricotsverts och finhackad lök. Salt och peppar på. Servera med den dragondoftande bearnaise-majonnäsen.

Den som längtar efter potatis kan köra in en plåt med klyftor i ugnen och rosta till fin färg. Allt gott! Hälsar Kat : )

Palsternackssoppa med blomkål och strössel
Räkmackans dag - bästa macktipsen