Räkmackans dag – bästa macktipsen

22 januari, 2020
Kategori:
skogtillbord-räkmacka-tips-jan20

Räkmackans dag är precis just nu! I alla fall i mitt kök. Nu är havet isande kallt och räkorna i god form. Färska är helt enkelt bäst nu på vintern och jag frossar. Välkommen in i köket!

Min personliga räk-favorit-rätt är en av de där som gör mitt jobb överflödigt. Jag laddar med en skål hemgjord majjo, en flaska tabasco och en delad citron. Sen är det bara att pilla räkor och äta under småprat eller tillsammans med något trädgårdprogram på youtube.

Räktoppen och den varje år spirande lusten att dra igång odling sammanfaller. Just nu rullar BBC produktionen Gardeners world.  En rad fullkomligt underbara programledare, med gurun Monty Don i spetsen, guidar runt i galet vackra trädgårdar och serverar mängder av trädgårdstips. Jag har vi matbordet skapat en perfekt kombination av två olika sorters frossor, räkor och odling.

Nåja, en annan favorit är räkmackan och det finns några enkla knep för att optimera den. Som så ofta är det omsorg i små detaljer som gör stor skillnad i resultat. Inget krångligt, bara ett par extra handgrepp skiljer okej från helt underbar. Och här har ni mina tips:

Räkmackan – bästa tipsen

  • Först majonnäsen, den vill jag inte vara utan och mina vänner den bästa gör du själv på 15 sekunder och fyra ingredienser: ägg, senap, rapsolja och salt. Alla ingredienserna ska vara rumstempererade. Lägg dem i behållaren till en stavmixer. Japp, alla på en gång. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra staven långsamt uppåt. Se där, en blank och krämig majonnäs. Syra i form av citron eller vinäger kan du tillsätta i efterhand. Exakta mängder hittar du i länken nedan.
  • Ägg vill jag ha på min räkmacka. Ibland hackat, men rätt ofta river jag istället ägget på ett vanligt rivjärn. Det blir en fluffig hög av ett hårdkokt ägg och en perfekt, lite annorlunda ingrediens till mackan.
  • Brödet är viktigt. Tunnbröd är kanon eftersom det och passar fint i smak gör mackan lätt att äta, men det är lite trist att man inte ser de fina ingredienserna. Alternativt kör jag surdegsbröd eller rågbröd som gärna kan rostas lite eller stekas gyllenfrasigt i smör. Kniv och gaffel gör den här varianten lätt att hantera.
  • Jag vill ha en rejäl hög räkor på mina mackor och räknar med 100 g per person. Då är det bra att veta att 60 procent försvinner i rens när räkorna skalas. Till fyra personer behövs alltså 1 kg räkor.
  • Räkor, majonnäs och ägg kräver ett grönt sällskap. Krispig sallat, gärna little gem. God med rätta kraset. Dessutom smakrika örter. Dill, gräslök och kryddkrasse ger smak och bryter det milda.
  • Citron får vi inte glömma, frisk syra behövs och kan med fördel erbjudas i klyftor så att var och en serverar sig efter egen smak. Och så har vi hettan. Jag håller på tabasco, men annars är cayennepeppar en beprövad skaldjurskompis. Bara en aning, i majonnäsen kanske eller vid sidan av.

Vill du kika på mina recept så finns de vid länkarna här:

Majonnäs – den bästa gör du själv på 15 sekunder

Räkmacka – tunnbrödsvarianten

Räkmacka med rivet ägg

Kanske på sin plats att säga att den officiella räkmackans dag infaller den 14 oktober (?).  Inte vet jag hur de tänkte där, men jag säger idag eftersom formtoppen är nu och några veckor framåt. Allt gott! Hälsar Kat : )

Beamajo - kombon bearnaise, majonnäs
Nordisk vintersallad - oxveckornas tröst