Baka hamburgerbröd till grillfesten

9 maj, 2020
Kategori:
skogtillbord-hamburgerbröd-maj20

Dofter av vår! Hägg, syren och nygrillat. Alla lika välkomna och jag vill bidra med ett viktigt tillbehör som kommer höja känslan ytterligare. Vi ska baka hamburgerbröd. Välkommen in i köket!

Grillat, allvarligt talat – det kan verkligen vara alldeles underbart, men också helt förfärligt. En konst att förfina som jag jobbar på. Vill bli bra. Riktigt bra. I detta nu kan jag bidra med ett tillbehör. Vi ska baka hamburgerbröd.

Ett burgarbröd som är luftigt utan att vara så lätt att brödet genast blir soggigt när burgaren läggs ihop. Färgen är magisk. Och doften!

Receptet är inte mitt. Jag har fått det av en vän och jag tror att det är en variant av brödet som serveras på välkända burgarstället Flippin´Burgers i Stockholm.

En burgare grillad till perfektion förlorar sin storhet i ett trist bröd. Nu bakar vi med stil!

Baka hamburgerbröd

20 stycken

  • 5 dl mjölk
  • 40 gram jäst
  • 50 gram honung
  • 75 gram rapsolja
  • 850 gram vetemjöl
  • 25 gram socker
  • 15 gram salt

Att pensla med

  • 1 ägg
  • 1 kryddmått salt
  • eventuellt sesamfrö

Gör såhär

  1. Mjölk, smulad jäst, honung och rapsolja läggs i bunken till en degblandare. Kör tills jäst och honung löst sig.
  2. Blanda i de torra ingredienserna, vetemjöl, socker och salt. Kör maskinen 10 minuter. Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek cirka 1 timma.
  3. Dela i 20 bitar. Rundriv och lägg upp på plåtar. Platta till bollarna och ställ att jäsa ytterligare 1 timma under bakduk. Vispa ihop ägg och salt och pensla bröden. Strö eventuellt lite sesamfrö över.
  4. Grädda i 8 minuter i 220 grader till fin färg.

Picklad lök är ett finfint tillbehör och det går bra att göra stora satser som jag visar i inlägget här. En annan viktig del av burgaren är majonnäsen. Vill du fixa din egen på 15 sekunder så kan du kika vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vildsvinskött och temperatur
Pasta al limone - frisk och krämig