Ugnsbakade äpplen med salt mandelkolasås

15 oktober, 2021
Kategori:
skogtillbord-ugnsbakade-kaneläpplen-okt21

Ugnsbakade äpplen med salt mandelkolasås och kanelfyllning! Ja, ni fattar : ) Välkommen in i köket!

Jag står och väljer bland svenska äppelsorter. I en alldeles vanlig affär. Något har hänt och det är inte bara det att det varit ett alldeles lysande fint äppelår. Jag tror att det handlar om vurmen för närproducerat. Dags att sluta prata om trend. Det här är vår nya vardag. Äntligen!

Många äpplen blir det på alla möjliga sätt härhemma. Det ligger skrottar både här och var. Och så är det pajerna förstås, men jag gillar också äpple till salta rätter. Till vilt, fläskkött, kyckling och till en hel rad vegetariska rätter.

skogtillbord-ugnsbakade-kaneläpplen-okt21
Ugnsbakade äpplen är en i raden av höstfavoriter på äppeltema. Äpple är råvaran som fogar sig och lyfter både söta och salta rätter. Tillför fräsch pigg syra eller varm mustighet. En tusenkonstnär! Recept till rätterna i bilden finns vid länkarna nedan.

Färska eller ugnsrostade. Äpplen passar till mycket. Både sött och salt. Listan på smaker som matchar är lååång, men om vi tar några så säger jag: kanel, vanilj, kardemumma, smör, grädde, socker, sirap, havregryn, nötter, kål, rödbetor, pepparrot, fänkål, fläsk, vildsvin, älg, kyckling, ingefära, rosmarin, timjan, lingon, böckling, bacon…….

Ett äpple kan vara det fräschaste, men också tillföra både värme och mustighet. En råvara att älska. Och bästa tiden är nu.

Låt oss därför göra en överdådig dessert. Enkel att fixa till, men med lite lyxig känsla. Äpplet får bästa sällskap av kolasås och vispad glass, men det är fyllningen som gör det. Jag använder samma recept som till mina kanelbullar. Lite extra-allt med en rejäl dos mandelmassa. En aning vetemjöl i också för att den inte ska rinna iväg. Mycket gott!

Ugnsbakade äpplen med salt mandelkolasås

4 personer

4 äpplen

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk kanel
  • ½ msk vetemjöl

Salt mandelkolasås

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl grädde
  • 1 dl grovt hackade mandlar
  • 1 generös nypa salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur äpplena med en äppelpipa. Blanda ingredienserna till fyllningen och fyll äpplena. Ställ dem i en ugnsfast form och baka i ugnen tills de är mjuka i 25 – 30 minuter.
  2. Lägg smör, socker och sirap i en kastrull. Smält ihop på medelhög värme.
  3. Häll i grädde, rör om och låt puttra fem minuter. Rör i mandel och salt.
  4. Servera äpplena varma med kolasås och vaniljglass. Låt eventuellt glassen tina en aning och vispa den till en konsistens lik mjukglass.

Vill du testa något av äppelrecepten som visas i bilderna ovan så finns de här:

Vill du göra en knäckig äppelpaj så finns receptet vid länken här.

Äpple och lammkött är en fin kombination. Recept i inlägget här.

En vacker och smakrik höstsallad hittar du här.

En värmande kål- och äppelpanna finns i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Gyllenbrynt schalottenlök - för mustig sötma
Pulled vildsvinskarré - en rätt, rätt i tiden