Julbordssallad – färgglatt och smakrikt
Julbordssallad – De färgstarka, överraskande och oemotståndliga. Vi trollar med vinterns pålitliga grönsaker, frukter, nötter och frön. Välkommen in i köket!
Det har definitivt skett en förändring. De gröna julrätterna blir allt fler. Enkla att variera med massor av smaker som för övrigt gör sig alldeles fantastiskt till både skinka och köttbullar. Vegetarian eller köttätare, jag vill att alla ska sträcka sig efter salladerna. För att de känns spännande och ser så inbjudande ut.
Mitt tips är att blanda. Både sorter och tillagningsmetoder. Variera färskt och ugnsrostat. Krispig rödkål bredvid rostade betor. Knapriga nötter till tunt skivad apelsin. Och jag menar verkligen att du kan blanda friskt.
Frukt funkar alldeles utmärkt i sallad också matiga, salta sallader. Torkad frukt ger mycket karaktär. Rostade nötter och frön påverkar både smak och konsistens.
Vintertider absolut, men närodlade grönsaker finns det gott om. Kål i alla former som kan användas fräscht krispiga eller tillagas i ugn eller panna. För visst kan delar av salladen vara tillagade. Betor, morötter och andra rotsaker kan rivas, strimlas, eller ugnsbakas. Variationerna är många.
Pumpa! Den underskattade som tål rejält med smaksättning och blir en ypperlig salladsingrediens. Ugnsrosta den eller skiva tunt och pickla!
Och så har vi fruktsalladen. Desserten som har särskilt stora möjligheter vid jul. Det är då vi fyller fruktskålarna till bredden. Inget att vänta på, skiva, skär, rosta, blanda och njut!
En underbar julbordssallad med rostade druvor, blomkål, brysselkål, äpple, fänkål, apelsin och annat gott hittar du vid länken här.
Vi serverar dessutom en variant på julbordssallad med bland annat rostad pumpa, svarta linser, torkade fikon, strimlad rödkål, grönkål och nötter. Recept vid länken här.
Och så har vi fruktsalladen. Saftig, kardemummadoftande med hallon, nötter och fluff på vit choklad.
Fruktig julbordssallad med fluff
Vit chokladfluff
1 ½ dl vispgrädde
100 g vit choklad
Fruktsallad, ett förslag som kan varieras
2 bananer halverade på längden
2 apelsiner i hinnfria klyftor
1 mango, tärnad eller motsvarande mängd fryst, tinad
3 dl frysta, tinade hallon
Apelsinlag
1 apelsin, saften
½ msk socker
½ tsk kardemumma grovt krossad
Tillbehör
vit choklad, riven
rostade nötter, gärna pistage
- Värm upp grädden. Ta från plattan och rör ner chokladen tills den smälter. Ställ i kylen minst ett par timmar, gärna mer. Vispa fluffigt när den är helt kall.
- Lägg upp frukter och bär på ett fat. Häll pressad apelsin, socker och kardemumma i en kastrull. Koka ihop någon minut. Låt lagen svalna och häll den över fatet.
- Servera med fluff, riven choklad och eventuellt nötter.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer