Majonnäs till julbordet

21 december, 2021
Kategori:
skogtillbord-majonnäs-julbord-dec21

Majonnäs till julbordet. Perfekt till sillsallad, rödbetssallad, på skinkmackan, ägghalvorna och så vidare. Och den bästa gör du själv! Välkommen in i köket!

Majonnäs – förtalad och skylld för mindre bra egenskaper, men jag ställer mig upp till försvar. Det här är en synnerligen god vän i köket. Den där klicken som lyfter och plockar fram det bästa hos andra ingredienser. Bär smaker samtidigt som den tar udden av ettrig syra och alltför heta toner. Ger en underbar struktur, binder ihop och gojsar till.

Fet, javisst, men fettet är vegetabiliskt och gör du den själv finns inga frågetecken. Du vet exakt vad den innehåller. Krångligt? Ge mig en minut så är den klar. Inklusive tiden det tar att ta fram ingredienserna.

Det finns en hake. Du behöver en stavmixer och har du ingen är mitt råd, önska en i julklapp. Du kommer att tacka tomten i många år framöver.

Majonnäs kan inte göras i små doser. Min sats blir cirka 3 dl och den håller sig minst 4 dagar upp till en vecka i kylen. Viktigt dock att aldrig låta den stå framme. Ta det du behöver just då och kyl resten snabbt. Majonnäs är dessutom perfekt till restmat, kanon att blanda upp med tjock yoghurt och en drös finhackade örter som kall sås till mycket.

Tveka inte!

Majonnäs till julbordet

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja
  • (1 – 2 tsk vinäger eller citron)
  1. Steg ett är att se till att alla ingredienserna är rumstempererade. Knäck sedan ägget, hela ägget, i behållaren till stavmixerns höga behållare. Klicka i senapen och lägg ner saltet.
  2. Sätt mixerstaven på behållarens botten. Kör igång mixern och kör ett litet tag innan du långsamt drar mixerstaven uppåt. Kör mixern hela tiden samtidigt som du ser att majon tjocknar under staven.
  3. På mindre än en minut har du en tjock glansig majonnäs. Här kan du fortsätta och smaksätta den med syra. Börja med den mindre mängden och smaka av.

Enklare blir det inte. Nu har du grunden till såser, röror, sallader, dressingar och annat. Hur bra som helst. Den kommer inte skära sig, men om…knäck ner ett ägg till och gör om processen med mixerstaven i botten.

Vill du kika på vad en majonnäs bland annat kan användas till så kika på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Köttbullar, inlagd lax och spjäll
Julbordssallad - färgglatt och smakrikt