Köttbullar, inlagd lax och spjäll

22 december, 2021
skogtillbord-jul-köttbullar-lax-spjäll-dec21

Köttbullar, inlagd lax och spjäll – de säkra korten. Mer vegetariskt fint, men de här släpper jag inte. Välkommen in i köket!

Vi blir fler härhemma, men julbordet har krympt. Faten är större och rätterna färre. Mer grönt dessutom. Mycket mer.

Till de dignade salladsfaten ställer jag fram köttbullar. Färsen är oftast från vilt, men jag lovar att receptet fungerar precis lika bra till nöt- eller blandfärs. Jag lägger inga typiska viltkryddor i själva färsen. De får istället fräsa med i pannan och det momentet är bara att skippa. Grädde och stekt lök är två säkra tips för särskilt saftiga köttbullar. Receptet finns vid länken här.

Mitt nästa måste är laxen. Den stekta, inlagda. Så snygg! Så god! Laxen steks i skivor till fin färg innan den läggs i lag. En riktig julinläggning. Såklart kommer inspirationen från stekt inlagd strömming. Och jag lovar att en rostad knäckemacka med en skiva av laxen och en klick majonnäs kommer skänka ett särskilt glimmer över julen. Receptet har du här.

Inte heller vill jag missa doften när revbensspjällen får den perfekta ytan i ugnen. Oslagbar. Mycket julkryddor och ett sötsyrligt inslag som kommer från äppelmos. Receptet och tips hur du bäst hanterar spjällen finns vid länken här.

Och det gröna? Några färgsprakande, vackra och välsmakande julsallader bjuder jag på här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Julens rödbetsröda favoriter
Majonnäs till julbordet