Okonomiyaki – Japansk kålpannkaka
Okonomiyaki – låter krångligt, men om jag säger japansk kålpannkaka blir det genast enklare. Tänk en kålvariant av raggmunk. Välkommen in i köket!
Det här är en hit. Få enkla ingredienser på kåltema. Japansk street food som passar det nordiska köket perfekt. Till detta serveras ofta majonnäs och en smakrik sås. Toppning i olika varianter ingår, men jag har gjort det superenkelt. Ingredienserna ingår i de flestas vardagsskafferi och ingen behöver besöka specialbutiker.
Mitt absoluta tips är att strimla kålen superfint. Helst med hjälp av en mandolin. Spetskål är spädare än vanlig vitkål och jag tycker den blir bäst. Kålpannkakan behöver lång tid på sig i pannan så blir tempen för hög kommer den brännas. Kör på medelvärme för att den ska få fin färg och samtidigt bli mjuk rakt igenom, annars inga konstigheter.
I min version finns kålen med både i pannkakan och som toppning. För att inte majonnäsen ska bli för dominant blandade jag en coleslaw med mycket salladslök. Och såsen som brukar ringlas över serverar jag bredvid. Använd som dippsås eller skeda över. Den har mycket smak och liknar originalet, men som sagt inga krångliga ingredienser.
Nu till verket!
Okonomiyaki – japansk kålpannkaka
- 3 ägg
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 dl vatten
- 1 stor nypa bakpulver
- salt
- 150 g spetskål
Toppning
- 100 g spetskål
- 2 salladslökar
- 2 msk majonnäs (Länk till recept nedan)
Sås
- 2 msk ketchup
- 2 msk worchestershiresås
- 1 msk japansk soja
- Blanda en pannkakssmet av ägg, mjöl, vatten, bakpulver och salt. Strimla kålen superfint. Bäst blir det med hjälp av en mandolin.
- Blanda ner kålen i smeten och hetta upp olja i en stekpanna. Stek på låg-, till medelvärme och vänd försiktigt när undersidan fått fin färg. Vänd ett par gånger till och sänk värmen om det behövs. Kålen behöver gott om tid för att mjukna helt.
- Strimla kålen till toppningen. Skär salladslöken fint. Blanda med majonnäsen.
- Rör ihop ingredienserna till såsen.
- Servera din okonomiyaki med en driva kålsallad på toppen och såsen vid sidan av, eller så ringlar du den över.
Vill du göra egen majonnäs på enklaste möjliga sätt så finns en beskrivning här. Kål är en av mina absoluta favoritingredienser och vill du kika på en riktig husmansklassiker så finns recept på kålpudding i inlägget här. Eller varför inte göra en gräddig kålpanna som du hittar recept på vid länken här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer