Nyårsdessert – chokladfluff

31 december, 2019
Kategori:
skogtillbord-dessert-nyår-chokladfluff-dec19

Nyårsdessert – apelsindoftande chokladfluff. Jag utlovar: enkel att laga, snygg att titta på och en verklig smaksuccé! Välkommen in i köket! 

Chokladfluff – har ni hört det förut? Det här är ett konditorrecept och tanken är från början att fluffet ska användas som fyllning i bakelser och tårtor, men det har verkligen större potential. Definitivt en dessert-uppstickare säger jag.

Lättare än moussé och klart enklare att göra. Jag tänker mig att det här är en riktigt bra dessert för dig som är sent ute och ändå vill göra något eget.

Förbered allt fram till själva vispningen av fluffet. Det momentet får vänta till strax före servering. Inget att vänta på, såhär går det till:

Nyårsdessert – Apelsindoftande chokladfluff

4 personer

 • 200 g mjölkchoklad, eventuellt smaksatt med apelsin
 • 3 dl vispgrädde

Vaniljmarinerad apelsin

 • 3 apelsiner
 • 1 klementin
 • 1 msk socker
 • 1 vaniljstång

Pistagenötter

 • ½ dl pistagenötter
 • 2 tsk socker

Gör såhär 

 1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Hetta upp på låg värme och rör så att chokladen smälter. Grädden får inte koka. Ställ i kyl att svalna helt.
 2. Hyvla ett par tunna bitar apelsinskal från en av apelsinerna. Strimla skalet mycket fint. Skär sedan bort resten av skalet och skär ut hinnfria klyftor. Gör samma sak med klementinen.
 3. Pressa saften ur apelsinerna som är kvar. Koka upp tillsammans med socker och den skårade vaniljstången. Koka ihop till hälften och lägg i det strimlade skalet de sista minuterna. Ställ att svalna något innan apelsinkoket hälls över klyftorna.
 4. Lägg nötterna i en torr stekpanna och rosta lätt. Avsluta med att röra i sockret som bara precis ska smälta innan nötterna hälls upp för att svalna.
 5. Vispa choklad- och gräddblandningen till en fast mousse. Spritsa eller skeda upp i skålar eller glas, fördela apelsinklyftor och saft över. Garnera med nötterna.

 

Vill du på andra klassiska nyårsrecept så kolla det här inlägget som tar hand om skaldjuren. Tips på perfekt oxfilé, rödvinssås och potatisgratäng hittar du vid länken här.

Nu är vi preppade för ett hejdundrande kalas och med ett nytt decennium på ingång önskar jag er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Kat : )

Pulled julskinka - en restsuccé
Vi firar nyår med skaldjur!