Ärthummus – en grön, skön röra

18 maj, 2017
ärthummus-maj17

Hummus, ni vet kikärtsröran. Jag älskar den precis som den är och ska vara, men ibland kan jag inte hålla fingrarna i styr. Kikärtorna får sällskap. Idag blir det en illande grön och vårig variant med gröna ärtor och mynta. Välkommen in i köket!

Särskilt bra passar det ju nu när vi får rapporter om mynta och hälsa. Färska örter i allmänhet och särskilt mynta är en hälsobomb enligt en nyligen gjord undersökning. Smaka på den, ”hälsobomb”. Vem kan stå emot? Vill du veta mer så kika på artikeln här.

Jag kör ner en näve mynta i hummusen tillsammans med ett halvt paket gröna ärtor. Kanongott på macka med en bit stekt halloumi.

ärthummus-maj17
Jag lägger till gröna ärtor och frisk mynta för att ge hummusen liv och vårkänsla.

Ingen tid att förlora såhär går det till.

Ärthummus

  • 230 g kikärtor, 1 förpackning
  • 150 g gröna ärtor
  • en liten näve myntablad
  • en liten näve persiljeblad
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • saften från ½ liten citron
  • salt

Gör såhär

  1. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör till en grön röra. Smaka och lägg till om något saknas, lite salt? Mer mynta? Du bestämmer.
  2. Servera på rostade mackor med en bit stekt eller grillad halloumi till. Gott!

Och skulle något bli över så håller sig röran ett par dagar i kylen om du inte vill göra små vegobiffar av den?

I så fall river du i en kall kokt potatis. Blanda också ner en riktigt finhackad gull lök och eventuellt ett par matskedar solrosfrön. Forma små biffar och stek försiktigt i olja.

En riktig höjdare! Hälsar Kat : )

Häggblomsvinäger - försommar på flaska
Kryddig rabarberchutney