Banh mi – mackan vi vill minnas

21 oktober, 2016
banh mi

Banh mi! Minns ni? För några år sedan het och inne, tills något annat tog över. Men hallå, den är ju bara så bra. Varför lämna ett vinnande koncept? Jag påminner om en macka som knockar med hetta och asiatiska smaker. En riktig helgdängare att plocka fram till lunch eller middag. Välkommen in i köket!

Den var foodtruckmackan från Vietnam som alla pratade om och så…ja vad hände? Men sådär är det ofta, under en kort tid ser man trenden överallt och så hepp är den borta. Hur som helst så är den här mackan bara åh så bra. Jag älskar helt enkelt mat man stoppar i bröd.

Det här är en köttmacka. Och mycket av det asiatiska sitter i marinaden. Jag gjorde min på vildsvin och här finns en liten intressant passus att nämna. Flera gånger har vänner från Asien sagt att köttet från vildsvin mer liknar det fläsk de hade tillgång till i sitt ursprungsland. Lite mörkare, lite magrare än kött från svenska grisar. Kan vildsvin bli det nya köttet för alla asiatiska wokar tro? Passar ju fint in i ekotänket vi vill ha. Mat på fri fot.

banh mi, galleri
Ja det doftar precis som det ser ut! Nybakat bröd, marinerat kött, picklat och majjo. Banh mi den vietnamesiska mackan på kärt besök.

Nå, det funkar fint att använda fläskkött, vilt eller tamt går lika bra. Smaksättningen sitter i marinaden och i knivarbetet. Det ska vara så tunna små skivor att man kan kalla det flagor. Man steker i het panna bara under en kort stund för att det ska vara saftigt och knaprigt på en gång.

Jag har gjort en förändring i det vanligaste konceptet. Oftast används baugette, men nej, jag vill ha ett mjukare bröd så att man kan trycka ihop sin macka ordentligt. Brödet tar bättre åt sig smakerna och är bara fluffigt och gott istället för tuggigt. Om du har tid och lust så är det här brödreceptet perfekt, annars föreslår jag en briochevariant av hamburgerbröd som oftast finns i vanliga matbutiker.

Och så är det majonnäsen. Klart man kan köpa färdig, men tro mig egen är så mycket bättre. Du vet precis vad den innehåller och jag har ett recept som bara tar 15 sekunder att fixa till. Japp, 15 sek och det har du här.

Nog pratat, till verket och såhär går det till:

Banh mi – vietnamesisk foodtruckmacka (4 pers)

  • 4 bröd, gärna nybakat (se ovan)
  • 500 g karré, av vild eller tam gris

Marinad

  • 2 msk soja
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk råsocker
  • några droppar pressad citron eller lime
  • 1 msk rapsolja
  • lite salt

Picklat

  • 2 morötter
  • ½ gurka
  • ½ dl ättika
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten

Tillbehör

  • Majonnäs (gärna egen, länk till recept hittar du i texten ovan)
  • Romansallat eller litte gem
  • Färsk koriander
  • Sirachasås, stark sås från Thailand som finns att köpa färdig

Gör såhär

  1. Vill du ha nybakat börjar du där och det kräver lite tid. Räkna med att starta tre timmar innan det är dags att äta. Se recept i länk ovan.
  2. Skiva köttet supertunt. Riv ingefära och vitlök. Blanda ingredienserna till marinaden innan du vänder i köttet. Låt stå en timma.
  3. Skär morötterna i de allra finaste tändsticksmala strimlorna. Skiva gurkan tunt. Blanda ihop lagen och lägg i grönsakerna. Låt stå minst en halvtimma.
  4. Vill du göra majonnäs har du tid nu. Går på ett ögonblick och receptet har du i länk ovan.
  5. Dags att steka köttet. Hetta upp olja i en panna. Det ska vara hett. Stek köttet i omgångar. Lägger du i för mycket kyls pannan ner och köttet börjar koka. Vi vill ha lite knaprig yta.
  6. Nu är det bara att lägga ihop mackan. Bröd majjo, sallat, koriander, picklat, kött, picklat, sallat och majjo. Till sist en ringlig slinga med sirachasås för den som törs för den är rejält stark. Tryck ihop, ät och förundras över hur vi kunde glömma den här. Så gott!

Är du sugen på asiatiska smaker men känner att kött nja, då kanske thailändska fiskkakor passar bättre. Recept på dem hittar du här.

Och nu mina vänner är det snart helg. Vill ni utnyttja tiden med att prata mat så går det alldeles utmärkt att göra det här. Ställ frågor, dela tips eller matidéer i en kommentar.

Hälsar Kat : )

Morotssoppa - värmande inför Halloween
En skogsmulles dubbelliv