Bärpaj – kanontips för sommarfika

4 augusti, 2019
Kategori:
skogtillbord-pajtips-aug19

Bärpaj – bästa tipsen. De där grejerna som kommer igen. Och igen. En perfekt pajbotten och två underbara vaniljsåser. Något att hålla i och bara köra på när det är dags. Ta en skål och knalla ut bland bärbuskarna för nu blir det paj! Välkommen in i köket!

Det är ändå något särskilt med att äta i säsong. Frysen klarar att ta hand om bären till senare, men känslan att augusti har en smak och en doft av vinbär. Och av skog och blåbär. Och av hallon. Jag gillar det.

Därför dessa enkla pajtips. En botten som görs på ett par minuter. Ingen vila, inget kavla. Den godaste! Så enkel, knaprig och verkligen perfekt till alla bär jag har testat.

Dessutom ett par pajsåser, vaniljdoftande, lena, okokta. Gjorda på några få ingredienser utan konstigheter.

skogtillbord-pajtips-aug19
Bärpaj! Liten insats med stor utdelning. Syrliga bär på knaprig pajbotten serveras med mjuk, vaniljdoftande kräm. Att göras om och omigen med olika bär.

Bär, pajbotten, en ugn och vaniljsås. En bit av det goda sommarlivet. Och här kommer recepten som passar bär av alla sorter. Först ut är pajbotten och sen kommer två varianter på vaniljsåser. Båda helt underbara! Det här är tre av mina kunna-utantill-recept. Perfekt att ha på lut i bärtider.

Bärpaj – en perfekt pajbotten

  • 175 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • en nypa salt (eller två)
  • ½ tsk bakpulver
  • ca 250 g blåbär, eller andra bär. Färska eller frysta.

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.
  2. Blanda mjöl, socker salt och bakpulver i en skål och häll över smöret. Vänd snabbt ihop till en jämn fast smet.
  3. Lägg smeten, eller degen i en pajform och tryck ut den i formen med en sked. Det brukar vara mycket enkelt och se till att smeten går upp en bit på kanterna.
  4. Häll bären i ett jämnt lager över och ställ in i ugnen. Efter ca 25 minuter är det klart. Kanterna ska få lite färg och bären ska bubbla lite hemtrevligt. Hål koll för det där med minuter är lite vanskligt. En ugn är inte en annan lik.
  5. Till dig som undrar om det verkligen inte ska vara socker på bären, så är svaret precis. Inget socker. Botten blir knapersöt så att det räcker och med en vaniljsås på det..perfekt!

Vaniljsås – Råkräm

  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor (Du kan frysa vitorna till en maräng vid annat tillfälle)
  • ½ dl socker
  • 3 dl vispgrädde

Gör såhär

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Lägg vanilj, äggulor och socker i en skål. Vispa till sockret löst sig och du har en stabil kräm.
  2. Vispa grädden. Vänd ihop grädde och äggsmet. Arbeta försiktigt, inget vispa bara vända.

Vaniljsås  – Créme Chantilly

  • 1 vaniljstång
  • 2 ½ dl grädde
  • ½ dl florsocker

Gör såhär

  1. Créme Chantilly. Låter svårt, är superenkelt. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa dem tillsammans med iskall grädde och florsocker. Voila sommarens enklaste vaniljvisp.

Sådär då är det bara att ge sig ut i bärskogen eller att plocka av den där vinbärsbusken innan fåglarna gör det. Sommardagsarbete – härligt att göra och med en pajbelöning i slutänden.  Är du sugen på att testa en kaka som är som en paj fast annorlunda, Selma Lagerlöfs favoritkaka med vinbär och kokos, så kan du klicka på länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Lökskörd med vitlöksfläta och prassliga knippen
Krusbärschutney - het sommar på burk