Lökskörd med vitlöksfläta och prassliga knippen

6 augusti, 2019
skogtillbord-lökskörd-aug19

Lökskörd på gång. Vitlöksfläta och vackra prassliga knippen. Rad efter rad. Köket ser ut som ”Bondens egen marknad” och jag är lycklig. Pyssel som ger en känsla av rikedom på många plan. Välkommen in i köket!

Jag pushar för ett par gamla, men verkligen högaktuella inlägg. Här har ni bästa sätten att förvara olika sorters lök och du fixar det själv. Det är så enkelt. Så vackert och praktiskt. Gör en vitlöksfläta eller ett hängande knippe av prasslig kepalök. Det vill säga av typen gul eller röd.

Lök ska förvaras torrt och inom räckhåll. Man ska aldrig behöva göra mer än sträcka ut handen för att grabba en lök i köket. Det är ju så nästan all matlagning börjar. Det ska hackas och stekas en lök. Den är basen i många maträtter, ger mustig sötma och en stabil grund att bygga vidare på.

skogtillbord-lökskörd-aug19
Lökskörd och snart hänger en vacker vitlöksfläta och ett antal prassliga lökknippen på hedersplats i köket. Kul arbete, snabbt fixat och så snyggt.
skogtillbord-lökskörd-aug19
Inte en dag utan lök i mitt kök. Små fina brynta att servera till sönagssteken. Frasigt friterad och picklad till allt möjligt. Och så finhackad förstås! Kolla länken nedan så är du snart en mästerlig lökhackare.

Inte en dag går utan lök i mitt kök. Älskar den i alla former. Gillar den rå, ytterst fint hackad, picklad eller som varsamt brynta, hela smålökar eller frasigt friterad att servera till en burgaren. Lök vill man inte vara utan och när den dessutom är så snygg kan den gott få en hedersplats.

Jag skickar med länkar till ett antal inlägg där löken har spelat huvudroll.

Lökskörd – löktipsen du inte vill missa

Vitlöksfläta – så gör du steg för steg.

Hur du bäst hänger löken kan du lära vid inlägget här.

Vill du lära dig att hacka lök som en mästerkock kan du kika vid länken här.

Allt om vackert brynta smålökar hittar du i det här inlägget.

Picklad rödlök att förvara i stor burk kan du läsa om här.

Vill du fritera lök som knaprigt pålägg till burgare eller annat så klickar du här.

Ett litet bonustips också till dig som odlar vitlök. Vissa sorter bildar en blomknopp och den ska inte kasseras. Plocka av dem direkt när de syns och stek varsamt. En liten delikatess att ta vara på.

”Bondens egen marknad” förresten, ni missar väl inte den möjligheten. Kolla om den finns på rimligt avstånd. Det brukar vara värt en liten resa. Länk som beskriver eventet, en av höstens höjdpunkter, har du här.

Nu ägnar vi en stund åt lökskörd. Flätar och hänger! Allt gott! Hälsar Kat : )

Kräftskiva - festens godaste grejer
Bärpaj - kanontips för sommarfika