Vinbärsgömmor – Selmas favoritkaka

27 juli, 2019
Kategori:
skogtillbord-vinbärsgömma-juli19

Selma Lagerlöfs vinbärsgömmor. Somrigt, sött och syrligt. Det var på den tiden när en vinbärskaka åts precis nu. I juli när bären mognade. Ser henne framför mig, med kakan på verandan bland alla pelargonerna. Välkommen in i köket!

Selma Lagerlöf, en av den svenska litteraturens stora. Hennes verk tillhör kanon och alla har läst något. För det har ni väl? Jag har. Mycket och många gånger. Hon följer med och samma sak gäller för henne som för många av de som inte är nära men ändå betyder något för oss. Vi vill veta mer.

Vem var hon? Hur levde hon?  Vi vill läsa breven, se huset och försöka få en bild av selmalivet. Här kommer ytterligare en bit av pusslet. Liten i sammanhanget, men ändå, en favoritkaka. Något betydde den uppenbarligen.

skogtillbord-vinbärsgömma-juli19
Vinbärsgömmor, eller snarare ”gömma” – Syrliga röda vinbär gömda under ett frasigt kokostäcke. Selma Lagerlöfs favoritkaka!

Vinbärsgömmor i plural är originalet. Det ska bli mellan 20 och 25 stycken, men om man inga kakformar har så fungerar en gömma precis lika bra. Den som har formar gör på samma sätt bara flera. Bäst också att smörja formarna med lite smör.

Gör man som jag blir satsen lagom till en ordinär pajform. Jag gör den enligt receptet, nästan i alla fall.

Jag tycker att Selma snålade på de röda vinbären. 3 dl säger receptet, men jag tycker 4 eller 4 ½ dl. Sägas ska också att det här är en kaka för den som gillar kokos. I synnerhet kokostoppar för smeten som breds över bären är mycket lik.

Varför inte passa på att läsa något lämpligt till kakan? Hon skrev en hel del berättelser med spök-eller skräcktema den goda Selma. Folk går igen. Och lägger sig i. Prova en novell, de har lagom fikalängd. Bortbytingen kanske? Eller dödskallen.

Och mina vänner, såhär går det till när man ska fixa fika som en nobelpristagare i litteratur.

Selma Lagerlöfs vinbärsgömmor – i singular

3 – 4 dl röda vinbär

Mördeg

  • 200 g smör
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl socker

Kokostopping

  • 50 g smör
  • 200 g riven kokos
  • 1 ½ dl socker
  • 2 ägg

Gör såhär

  1. Skär smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjöl och socker i en matberedare. Kör snabbt ihop degen och tryck ut den i formen. Ställ in i kylen. Alternativet är att nypa ihop degen på 1800-talsvis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör till fyllningen och blanda det med kokos socker och ägg.
  3. Fyll formen med bär och klicka kokossmeten över. Grädda i ugnen 15 – 20 minuter. Kaka ska få fin färg och degen ska inte vara degig.

 

Om jag nu skulle peta ännu mer i originalreceptet så föreslår jag att formen med mördegen får vila en stund i frysen och att den sedan förgräddas innan bären läggs i. Då kan gräddningstiden hållas ner när fyllningen är på och kokosen riskerar inte att bli torr. Men den som vill baka på 1800-talsvis följer grundreceptet.

Vill du ha fler förslag på bakat med vinbärstema så finns en enkel, god vinbärspaj vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Krusbärschutney - het sommar på burk
Sommarlax - stekt och inlagd