Bufféakuten – bjuder på primöromelett
Hur ser er kalender ut? Fullbokad?! Brukar vara så vid den här tiden. Slutet på maj och ett par veckor in i juni är dagar då allt ska hända. Utflykter, avslutningar, student, konfirmation, trädgårdsfester, luchbuffé och bruncher. Härligt och aningen pressande om man är en av de som håller i trådarna. Men vi kan väl hjälpas åt. Jag ger förslag och ni lagar!
Tänkte såhär. Jag plockar efterhand in recept som kan passa en kall försommarbuffé. En del blir superenkelt och kan funka antingen som vardagsmiddag eller som en del på ett festbord. Och såklart tänker jag att det ofta ska finnas något naturskördat kött, fisk eller växter med i rätten. Inte alltid, men som en extra twist om ni vill.
Det vilda sätter fart på pratet. Jag brukar lägga ut beskrivande lappar vi faten på buffébordet. Ta till exempel: ”Tunnskivad vildsvinsfilé med granskottsolja och skogsviol”. Ni förstår reaktionen. Och sedan kan man stå bredvid och lyssna på de förvånade utropen och samtalen som bubblar igång. Men inte behöver man gå all in. Det räcker med skogsviolen för att starta en konversation.
Idag går vi ut superenkelt med en ugnsbakad omelett. Den kan skäras i skivor och ätas varm, ljummen eller kall. Jag tänkte att det här kan bli en av basrätterna på bordet. Lite matigare, men något som lätt kombineras med andra saker. Bra eftersom den är vegetarisk och med nässla som den vilda ingrediensen.
Vi jagar nässlor i april och glömmer dem nu när det kommer så mycket pinfärskt odlat. Men gör inte det. Nässlorna är fortfarande späda, lika goda och betydligt mer lättplockade än de var under tidig vår. Ta de översta topparna som är jättefina precis nu. Det här blir för övrigt en komborätt med både odlat och vilt.
Omeletten är lite som en paj utan pajskal. Passar till en sallad, till buffébordets röror, till rökt, till kött eller fisk. Många väljer att äta helt vegetariskt och då är den här omeletten perfekt. En bra lättfixad bufférätt helt enkelt. Eller en kanongod, enkel middagsrätt.
Ett bra tips är att använda en stekpanna där maten släpper lätt. Ska omeletten serveras på en buffé kanske du vill stjälpa upp den hel på ett fat eller en skärbräda och då vill man inte att den sitter fast i botten på pannan.
Primöromelett för buffén (8 – 10 pers på buffé)
- 6 ägg
- 1 dl crème fraiche
- 2 gula knipplökar
- 1 vitlöksklyfta
- 100 g välsköljda gröna blad, t.ex. en blandning av nässlor och spenat
- 300 g kall kokt färskpotatis
- 75 g fetaost
- lite finskuren gräslök och gärna gräslöksblommor
Gör såhär
- Har du en stekpanna med skaft som tål värme kan omeletten gräddas i ugnen. Sätt i så fall ugnen på 175 grader. Annars får den gå färdigt på spisen med lock.
- Knäck äggen i en skål och blanda med crème fraiche.
- Skiva löken tunt. Det ska vara färsk, späd lök. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en panna och stek löken en liten stund innan du lägger i de gröna bladen. Fräs tills allt mjuknar utan att ta färg.
- Skiva potatisen tunt. Lägg skivorna i pannan och försök behålla dem hela. Häll på omelettsmeten. Smula fetaosten över.
- Sätt in pannan i ugnen eller lägg ett lock på. Ha inte för hög värme på plattan då bränns botten. Håll kvar omeletten i värmen tills den stelnar. Har du den i ugnen kan du vänta in lite fin ytfärg.
- Grädda den helst samma dag den ska ätas och servera gärna ljummen, eller ”kall-ljummen”, men inte kylskåpskall. Dekorera med finskuren gräslök och gärna lite fina gräslöksblommor.
Mer om buffé
Så, det var en av grundplåtarna till buffén. Fortsättning följer på torsdag. Så länge kanske du vill titta på en perfekt fiskrätt till festbordet. Och den här renderar garanterat kommentarer. Kolla in min rödbetsgravade lax. Enkelt, gott och en riktig fröjd för ögat. Inlägget som också innehåller en krämig och kanonbra buffésallad hittar du om du klickar på den blå länken här.
0 kommentarer