Citrondoftande färsbiffar i tomatsås

9 mars, 2018
skogtillbord-bifftomatsas-mars18

Hurra! Tomatsåsens dag. En av mina absoluta favoriter. Otroligt användbar, fantastiskt god och grunden till flera av veckans måltider härhemma. Idag serveras den med citrondoftande färsbiffar. Häromdagen blev den soppa och ett par dagar innan krönte den en tallrik pasta. Välkommen in i köket!

Kombinationen tomatsås och färsbiffar är en klassiker. I alla fall i Italien. Mustigt och lätt på samma gång. Fantastiskt att servera tillsammans med klyftpotatis eller med någon form av pasta. Funkar året om och är snabbt om man har sås på lut i frys eller kyl.

Det finns gott om recept där biffarna kokas i såsen. Det är den enklaste vägen och verkligen gott, men jag väljer oftast att steka dem först.  Helt enkelt för att jag personligen tycker att stekytan gör så mycket för smaken.

skogtillbord-bifftomatsas-mars18
Färsbiffar i tomatsås är ständigt återkommande på menyn härhemma, liksom tomatsås i mängder av varianter. Jag har sagt det förr, den där såsen ligger överst i vårt första-hjälpen-kit för trötta matlagare. En sats färdig i kyl eller frys och middagen är så gott som serverad.
skogtillbord-bifftomatsas-mars18
Här är den enkla grunden till så mycket god mat. Tomatsåsen bjuder på fantastisk smak för nästan inga pengar alls. Dessutom lär det här vara en nyttorätt om man får tro vissa experter som hyllar det röda ämnet lykopen som lär göra särskilt gott för hälsan sedan det värmt upp, som här i en tomatsås.

Vi kör recepten var för sig så kan man välja att göra bara ett av dem eller en kombination. Först ut är tomatsåsen. Äras den som äras bör!

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomater, hela eller krossade
  • 1 msk honung
  • ½ – 1 tsk salt
  • 1 liten torkad chili eller ingen alls
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Hacka lök och vitlök. Stek löken varsamt och klicka i tomatpurén som får fräsa med en stund. Häll på tomater, honung salt och chili eller svartpeppar.
  2. Lägg på ett lock och låt småputtra i trettio minuter.
  3. Det går alldeles utmärkt att dubbla satsen med några små justeringar. Dubbla inte mängden honung, salt och chili. Bättre att ta lite mindre och smaka av för att se om det behövs mer.

Citrondoftande färsbiffar (6 -8 pers)

  • 1 kg färs, nöt eller vilt
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1 citron
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 ½ dl grovriven färsk parmesan
  • 2 dl crème fraiche, eller grädde
  • 1 ½ msk koncentrerad kalvfond
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Det här är en rejäl omgång färs som går bra att halvera. Ta helt enkelt hälften så mycket av alla ingredienserna utom av ägget som man behåller också i en halv sats.
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Mixa brödskivorna till smulor. Tvätta citronen supernoga. Riv det yttersta gula av skalet. Halvera citronen och pressa saften från ena halvan över färsen. Strimla basilikan fint.
  3. Blanda alla ingredienserna. Forma rätt stora biffar och ge dem en fin gyllenbrynt yta i stekpanna. Lägg biffarna i en form som ställs in i ugnen för att bli klara. Ugnsmomentet är för att de ska hinna bli klara rakt igenom utan att få bränd yta. Ett alternativ är att låta dem småputtra i tomatsåsen.

 

Den som nu har gjort både tomatsås och färsbiffar lägger helt enkelt ihop de två och serverar biffarna i såsen. De kan puttra ihop en liten stund om man vill. Servera gärna med ugnsrostad klyftpotatis. En måltid som funkar lika bra en trött tisdag och som till söndagsmiddag.

Vill du läsa mer om tomatsås så kan du kika på inlägget om tomatsoppa här. Perfekt att servera till soppan är det varma, pestodoftande och osttrådiga dra-isär-brödet som du hittar vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Rödbetsgratäng - gott och vackert
Dra-isär-bröd - varm, ostig, pestodoftande