Dragonvinäger – en smakexplosion
Det finns kryddor som inte smakar bäst färska. Dragon är en sådan. De lansettlika bladen behöver lite hjälp på traven för att leverera den där aromatiska, runda och mycket speciella dragonsmaken. Ett sätt är att torka dem, men jag väljer en annan väg. Följ med in i dragonvinägerns lilla paradis.
”Finhacka några färska blad dragon och lägg i såsen.” Ingen ovanlig receptuppmaning. Men gör ett test. Ta ett blad och smaka. Rätt skarpt och helt utan det som i min värld karakteriserar dragon. Det milda, runda nästan lite parfymerade. Mycket speciell och fantastiskt god.
Färsk dragon är något helt annat och den behöver lite bearbetning för att komma till sin rätt. Och det är nu det ska göras. För ni odlar väl dragon? Mycket lättodlad och man behöver ingen kolonilott för att lyckas, en kruka eller balkonglåda blir perfekt.
Har du ingen dragon är det bara att skaffa. Nu rear många plantskolor sitt sortiment och man kan fynda. Men var noga när du väljer sort. Det finns två och den ena är ståtlig men värdelös som krydda. Ofta kallas den för rysk dragon.
Du vill ha den franska. Den brukar se rätt liten och tanig ut, men döljer en smakexplosion. Och det kan vara bra att veta att den inte kan frösås. Man måste skaffa en planta. De fröer som säljs är av den ryska varianten. Den blir som sagt stor och frodig men smakar inget jämfört med den till synes lite ynkliga, men aromatiska franska sorten.
Smaken kan man få fram genom att torka bladen. Lite svårt tycker jag. Mina blir mest som hö. Kanske behöver man någon form av tork? Vet någon?
Jag lägger istället in dem. Urenkelt och resultatet blir de mest välsmakande dragonblad man kan tänka och som bonus får du en underbar vinäger att använda i små doser. I franska köket hålls inläggningen högt och går under benämningen esdragon.
Prova några finhackade blad i en kyckliggryta. Dragon och kött från ungt vilt till exempel älg eller hjort är magiskt. Detsamma gäller kalvkött. Kombinationen är klockren.
Ett alternativ till att göra en större inläggning för att kunna använda bladen är att bara smaksätta vinägern. Stick ner en eller ett par kvistar i en vinägerflaska och låt stå ett par veckor innan den används. Vinägern bör täcka dragonen helt.
Och såhär i grilltider. Ni vet väl att dragonvinäger och finhackade blad av den inlagda är den absoluta boosten till egen bearnaise.
Och det är verkligen hur enkelt som helst. Repa blad av fransk dragon, lägg i en absolut ren burk och täck med vinäger. Klart! Jag använder äppelcidervinäger för att jag älskar den milda smaken, men annars är vitvinsvinäger det vanliga.
Smaken mognar och den behöver ett par veckor på sig för att utvecklas helt. Så länge vinägern täcker bladen håller den fint. Jag har haft burkar som stått säkert ett halvår innan de sista bladen slunkit ner i en sås. Det här är en krydda att satsa på!
Undrar du något eller vill du dela en annan kryddidé så lämna en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )
0 kommentarer