Fiskelycka vid grillen

21 maj, 2022
Kategori:
skogtillbord-grill-fisk-april22

Fiskelycka vid grillen – prova att helgrilla eller varför inte köra på burgare. Krångligt? Inte alls. Välkommen ut till grillen!

Helgrillad fisk – alltså så gott. Jag kör ofta på röding. Det är en laxfisk och smaken är mild och igenkänd. Den är fet som lax och torkar inte ut i värmen. Och den är snabbgrillad.

Dessutom är den enkel att äta efter grillning. Jag snittar upp skinnet längs hela sidan och viker upp det. Sedan är det bara att försiktigt lyfta ut hela bitar av benfritt, doftande fiskkött. Lätt som en plätt.

Salta inuti och fyll med färska örter. Bind om med några varv blött steksnöre och olja utsidan lätt. Lägg över glöd, gärna på stekhäll med räfflad yta för att fisken inte ska fastna. Ett lock över grill eller eldfat ger ugnseffekt samtidigt som fisken tar fin smak av glöden.

Vänd efter 5 – 7 minuter och låt ligga lika länge på andra sidan. Prova försiktigt om köttet släpper vid benet. Svårare är det inte.

Ett örttips till dig som gillar smaken av fänkål är att odla kryddvarianten och använda den färsk. Både de dill-lika bladen och de färska kronorna kan användas till mycket, exempelvis att fylla rödingen med innan grillning.

En annan variant av fisk på grillen är burgare. Också dem blir bäst på en stekhäll över glöden så håller dem ihop, fastnar inte men får ändå smaken av grillat. Recept på fiskburgare har du vid länken här.

Ytterligare ett tips för fisk på grillen är ett halster. Fisken kläms fast och är lätt att vända. Passar laxsida eller hela mindre fiskar som strömming. Vill du göra spett med fisk så är tipset om dubbla spett kanon. Läs gärna mer om det i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vårfräsch vinterpotatis
Dubbla grillspett - hett tips