Vårfräsch vinterpotatis

23 maj, 2022
skogtillbord- vinterpotatis-vårfräsch-maj22

Vårfräsch vinter potatis! Mitt i mellan hägg och syren, men också i brytningen vinter- och färskpotatis. Innan det slår till piffar vi upp den gamla. Välkommen in i köket!

Hur vet dem att det är vår? Alla gror i kylskåpet lagom till våren fast det är både mörkt och kallt. Ingen fara de går fint att äta, men plocka noga bort groddarna. Sen är det dags att ge förra årets skörd lite vårkänsla.

Faktum är att lagrad potatis har fina egenskaper som den färska saknar. De kan mosas eller pureas utan att bli klistriga och texturen är en annan. Lite mjöligare och mer sönderfallande. Bra för mos och stomp som fint tar åt sig smaksättning.

Vi kör på ett ost- och citrondoftande mos. Perfekt till nystekt strömming eller någon god korv. Receptet har du vid länken här.

En rätt som funkar lika bra med ny- som vinterpotatis är potatissallad. Vårsmaker som passar grillat kommer med den älskade Caesardressingen. En riktigt krämig sallad som gör sig lika bra till grill som till en bit varmrökt lax kan du läsa om i inlägget här.

Stompad potatis är ytterligare en variant som funkar lika bra med gammal som ny potatis, men jag tycker vi först tar tillvara den lagrade och gör ett vårigt stomp. Recept vid länken här.

Och om du inte kan hålla fingrarna i styr i affären och kommer hem med en påse exklusiv riktigt tidig svensk färskpotatis ska du såklart koka den på det mest optimala sättet.  Överkurs kan man tycka , men en rekommendation från branschorganisationen Svensk potatis är att färskpotatis ska koka till en innertemperatur på 94 grader. Jämnstora exemplar gör det enklare. Vinterpotatis behöver lite mer värme och tipset är 96 grader. Allt gott! Hälsar Kat: )

Sparris till mor
Fiskelycka vid grillen